Lege pentru toți proprietarii de apartamente. Este obligatoriu în orice bloc din România. Măsura se aplică deja

bloc blocuri apartamente locuinte

SURSA FOTO: Dreamstime

Legea în vigoare arată că reținerea la sursă a impozitului pe chirii nu se aplică numai în ceea ce privește bunurile imobile. Prevederile legale se aplică și pentru bunurile mobile ale persoanelor fizice.

Impozitul pe chirii se reține și pentru bunurile mobile

Începând cu anul 2024, persoanele juridice și persoanele fizice autorizate care închiriază bunuri mobile sau imobile de la persoane fizice în România sunt supuse unei noi reglementări fiscale importante.

Această schimbare legislativă vizează implementarea reținerii la sursă a impozitului pe veniturile din chirii. Măsura are ca scop:

  • simplificarea procedurilor fiscale
  • asigurarea colectării eficientă a impozitelor

Conform dispozițiilor Codului fiscal, veniturile din cedarea folosinței bunurilor mobile și imobile sunt acum supuse reținerii la sursă pentru persoanele fizice care închiriază aceste bunuri către persoane juridice sau alte entități.

Mai precis, chiriașii au obligația de a calcula și reține impozitul aferent chiriilor plătite. Ulterior, ei trebuie să-l vireze bugetului de stat până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a făcut plata chiriei.

Care sunt obligațiile persoanelor fizice cu dreptul de proprietari?

Legea arată că aceste persoane vor primi chiriile diminuate cu impozitul pe chirii reținut la sursă de către chiriași.

Mai mult, aceste persoane nu vor mai trebui să depună Declarația 212, decât în contextele specificate în legislație. Concret, se va depune declarația unică doar dacă datorează contribuția la sănătate.

Amintim că Declarația 212 este, de fapt, Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale.

SURSA FOTO: Dreamstime

Care sunt obligațiile chiriașilor?

Indiferent dacă sunt persoane juridice sau persoane fizice autorizate, dacă sunt chiriașe vor trebui să calculeze impozitul conform cotei de 8% aplicate veniturilor totale încasate anual de proprietar, după deducerea unei cote forfetare de cheltuieli de 20%.

De asemenea, vor trebui să completeze Declarația 100. În declarație trebuie să treacă impozitul reținut. Ulterior, aceasta trebuie depusă, iar banii trebuie virați la bugetul de stat.

Amintim că Declarația 100 este, de fapt, Declarația privind obligațiile de plată la bugetul de stat.

În plus, aceste persoane trebuie să respecte termenul limită de 25 a lunii următoare celei în care au fost plătite chiriile pentru depunerea declarației și virarea impozitului.