Vânzarea unui vehicul pentru fi destul de complexă pentru șoferi. Procedura necesită mai multe documente și deplasări la diverse autorități, respectiv primărie, RAR și DGPCI.
Legea prevede mai multe condiții clare pentru șoferi
Cei care vor să vândă o mașină, sunt obligați să aibă mai multe documente. Este vorba despre următoarele:
- Cartea de identitate a vehiculului;
- Talonul mașinii (certificatul de înmatriculare al mașinii);
- Cartea de identitate a proprietarului;
- Contractul de vânzare-cumpărare, modelul oferit de DRPCIV;
- Certificatul de radiere fiscală, care poate fi obținut de la Direcția de Taxe și Impozite Locale.
De la finalul anului 2024, la aceste documente se va adăuga și RAR Auto Pass, menit să descurajeze vânzarea mașinilor cu kilometri dați înapoi.
Potrivit autorităților, documentul este menit și să descurajeze vânzarea vehiculelor cu probleme tehnice grave, care pot pune în pericol siguranța șoferului și a celorlalți participanți la trafic.
Pentru a obține noul document, proprietarul mașinii va fi obligat să solicite eliberarea RAR Auto Pass la Registrul Auto Român.
Procedura necesită deplasări la diverse autorități
Procedura necesită deplasări la diverse autorități. Pentru a vinde o mașină, proprietarul trebuie să obțină documente de la:
- Primărie;
- Registrul Auto Român (RAR);
- Direcţia Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări (DGPCI).
Contractul de vânzare-cumpărare auto se încheie la un birou de acte auto. Totuși, poate fi completat și online sau la notariat. Acest document de înstrăinare trebuie să conțină următoarele informații:
- datele de identificare ale ambelor părți;
- detaliile vehiculului, respectiv marca, model, anul fabricației, numărul de înmatriculare;
- prețul și locul încheierii contractului.
În momentul în care un șofer vinde mașina, noul proprietar o preia cu tot cu numerele de înmatriculare
În momentul în care un șofer vinde mașina, noul proprietar o preia cu tot cu numerele de înmatriculare.
Din momentul înregistrării tranzacției, cumpărătorul are la dispoziție 3 luni pentru a solicita transcrierea vehiculului și eliberarea unui nou set de numere de înmatriculare.
DGPCI subliniază și că proprietarii au posibilitatea de a solicita păstrarea numărului de înmatriculare a autoturismului pe care doresc să-l înstrăineze.
„Aveți posibilitatea de a solicita păstrarea numărului de înmatriculare a autoturismului pe care doriți să-l înstrăinați, cu condiția achitării taxei în valoare de 30 de lei la ghișeele de înmatriculări, înainte de solicitarea transcrierii transmiterii dreptului de proprietate de către noul proprietar”, este scris pe site-ul Direcției de Permise și Înmatriculări Auto (DGPCI).
Anul trecut s-au înregistrat, la nivel național, peste un milion de tranzacții auto. Mai multe de jumătate din acestea au fost mașini la mâna a doua înmatriculate în România, la care s-a făcut doar o schimbare de proprietar.