Au crescut amenzile pentru lipsa RCA! Iată cu cât pot fi sancționați șoferii care circulă fără RCA sau care au asigurarea suspendată, potrivit modificărilor la legea asigurărilor auto obligatorii, care au fost adoptate de Senat luni, pe 25 martie.
Au crescut amenzile pentru lipsa RCA
Au crescut amenzile pentru lipsa RCA! Luni, Senatul a adoptat, în calitate de primă cameră sesizată, noile modificări la legea RCA. Acestea prevăd amenzi semnificative pentru șoferii surprinși fără asigurare RCA sau cu asigurarea auto suspendată.
Conform noilor amendamente, șoferii care sunt surprinși conducând fără asigurare RCA sau care nu respectă obligația de a-și imobiliza vehiculul într-un spațiu privat, sau care circulă cu autovehiculul în timpul suspendării asigurării RCA, vor fi supuși următoarelor amenzi:
a) în cazul vehiculelor încadrate în categoria autoturismelor – 2000 lei;
b) în cazul vehiculelor de transport persoane, inclusiv tramvaie – 7000 lei;
c) în cazul vehiculelor de transport marfă, sau cu altă destinație:(i) având masă totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone – 5000 lei;(ii) având masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 12 tone – 7000 lei;(iii) având masă totală maximă autorizată mai mare de 12 tone – 15000 lei;
d) alte vehicule decât cele prevăzute la lit. a) – c) – 1000 lei.
Dacă amenda este achitată în termen de maxim 15 zile, cuantumului acesteia se reduce la jumătate.
De asemenea, cei care circulă fără asigurare RCA sau cu o mașină pentru care asigurarea este suspendată riscă confiscarea certificatului de înmatriculare sau înregistrare și retragerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare de către ofițerii și agenții de poliție.
Dacă despăgubirile nu depășesc 2000 de lei, îți repari vehiculul utilizând fondurile din asigurarea ta RCA
Amintim că astăzi, s-a adoptat un amendament la proiectul de modificare și completare a Legii nr. 132/2017 referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților în accidente cu vehicule și tramvaie.
Conform amendamentului, despăgubirile pentru reparația vehiculului avariat pot fi achitate prin decontare directă la cererea persoanei prejudiciate, cu condiția ca valoarea totală să nu depășească echivalentul în lei a 400 de euro.
Nerespectarea acestor prevederi constituie o contravenție sancționabilă cu amendă, care reprezintă 1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior.
Proiectul legislativ a fost adoptat cu 56 de voturi „pentru” și 32 de abțineri. Președintele Comisiei economice, senatorul PSD Daniel Zamfir, a oferit mai multe informații.
El a menționat că intenția a fost de a restrânge mecanismul de decontare. Social-democratul a subliniat că majoritatea sumelor plătite prin decontare directă afectau două aspecte extrem de importante.