Toți proprietarii de câini trebuie să știe! Articolul 1.375 din Codul Civil stipulează că „proprietarul unui animal sau cel care se serveşte de el răspunde, independent de orice culpă, de prejudiciul cauzat de animal, chiar dacă acesta a scăpat de sub paza sa”. Această prevedere stabilește o răspundere obiectivă, care nu depinde de vinovăție.
Conceptul de pază
Toți proprietarii de câini trebuie să știe! Art. 1.377 din Codul Civil definește conceptul de pază, atribuindu-l proprietarului sau persoanei care „exercită în mod independent controlul şi supravegherea asupra animalului […] şi se serveşte de acesta în interes propriu”.
Prin urmare, proprietarii de câini sunt obligați să își supravegheze și să își controleze animalele în permanență, fiind responsabili pentru orice prejudicii cauzate de acestea, chiar și în cazuri accidentale sau imprevizibile, notează The Legal Badger.
În anumite situații, proprietarul unui câine poate fi tras la răspundere penală pentru lăsarea nesupravegheată a animalului. Conform articolului 196 din Codul Penal, dacă fapta prevăzută de articolul 193 alineatul (2) – „Lovirea sau orice acte de violență cauzatoare de suferințe fizice” – duce la „leziuni traumatice sau afectarea sănătății unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile”, se va angaja răspunderea penală pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă.
Pentru a angaja răspunderea penală, trebuie îndeplinite condițiile stabilite de articolul 196, adică fapta trebuie să aibă ca rezultat una dintre consecințele enumerate în articolul 194 din Codul Penal:
„a) o infirmitate; b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale; c) un prejudiciu estetic grav şi permanent; d) avortul; e) punerea în primejdie a vieţii persoanei”.
Potrivit art. 196 alin. (2) din Codul Penal, „fapta prevăzută în art. 194 alin. (1) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”.
În cazul în care un atac de câine conduce la decesul victimei, proprietarul poate fi acuzat de „loviri sau vătămări cauzatoare de moarte” conform articolului 195 din Codul Penal. Această infracțiune este pedepsită cu „închisoare de la 6 la 12 ani”.
Cu toate acestea, nu orice incident minor implică automat răspundere penală; răspunderea penală se aplică doar în cazul în care incidentul îndeplinește condițiile stricte prevăzute de lege. Pentru alte tipuri de prejudicii, se aplică răspunderea civilă a proprietarului, așa cum am menționat anterior.
Regim special pentru câinii agresivi
De asemenea, Ordonanța de Urgență nr. 55/2002 stabilește un regim special pentru câinii periculoși și agresivi, aceștia fiind împărțiți în două categorii:
- categoria I cuprinde „câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor”;
- categoria a II-a include rase precum American Staffordshire Terrier, Rottweiller, și altele specificate în lege.
Câinii agresivi sunt definiți ca „orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private” sau „orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop”.
Pentru aceste categorii de câini, legea impune proprietarilor obligații suplimentare, inclusiv înregistrarea animalului la Asociația Chinologică Română, afișarea unui avertisment „Câine periculos” sau „Câine agresiv” și restricții de acces în spații publice.
Nerespectarea acestor cerințe poate conduce la sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 100 și 3.000 de lei.
În cazuri grave, cum ar fi neadoptarea măsurilor de prevenire a atacurilor canine, pot fi aplicate pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenzi, conform articolului 12 din aceeași ordonanță.