Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis chiar azi, 17 iulie

iohannis case

SURSA FOTO: colaj foto Capital/Pixabay

Zeci de mii de români care locuiesc la casă şi au devenit prosumatori, instalându-şi panouri fotovoltaice, au fost nemulțumiți de cea mai nouă lege pregătită de autorităţi. Cum le-ar putea veni acum președintele Klaus Iohannis în ajutor?

Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea Legii

Președintele Klaus Iohannis a exprimat îngrijorarea față de impactul negativ al modificărilor legislative propuse asupra prosumatorilor de energie din România.

Legea în discuție, care impune prosumatorilor responsabilitatea de a asigura producerea și stocarea de energie electrică, a fost considerată inoportună și inaplicabilă în forma actuală de către șeful statului.

”România urmăreşte să îşi extindă capacitatea de producere a energiei solare şi să îmbunătăţească accesul naţional la energia electrică solară la preţuri accesibile. Este ceea ce am afirmat în momentul aderării României la Alianţa Internaţională Solară, în decembrie 2023. În urma adoptării de către Parlament, am primit la promulgare proiectul de lege nr. 255/2024 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei.

Printr-un amendament care priveşte obligaţia prosumatorilor de a asigura deopotrivă producerea şi stocarea de energie, obiectivul României de a deveni o ţară neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon, inclusiv prin utilizarea surselor regenerabile de energie, riscă să nu mai poată deveni realitate”, spune preşedintele Klaus Iohannis într-un comunicat.

SURSA FOTO: Administrația Prezidențială

Accelerarea tranziției României către o economie cu emisii de carbon neutre

Obiectivul major al acestei legislații este accelerarea tranziției României către o economie cu emisii de carbon neutre, prin promovarea utilizării surselor regenerabile de energie, cum ar fi energia solară. Cu toate acestea, președintele Iohannis a atras atenția că noile reglementări nu țin cont de realitățile și dificultățile pe care le întâmpină prosumatorii în implementarea lor.

Unul dintre principalele puncte de critică ale președintelui se referă la povara financiară suplimentară pe care prosumatorii ar trebui să o suporte în urma acestor modificări legislative. Obligativitatea achiziționării de capacități de stocare a energiei electrice până la sfârșitul anului 2027 este percepută ca fiind discriminatorie față de cei deja existenți în sistem.

Mai mult, lipsa unui sprijin adecvat din partea statului pentru acești prosumatori ar putea descuraja pe viitor:

  • adoptarea
  • extinderea utilizării panourilor fotovoltaice în rândul populației

”Pe fond, utilizarea instalaţiilor de stocare la prosumatori, chiar la locul de producere a surplusului de energie, este benefică, ducând inclusiv la reducerea preţului energiei. Însă transferarea întregii poveri financiare doar asupra prosumatorului, prin obligarea acestuia de a investi suplimentar în capacităţi de stocare, va avea efectul advers, de descurajare a oamenilor de a fi interesaţi să folosească sau să-şi instaleze panouri fotovoltaice.

Prin stabilirea unui termen obligatoriu pentru prosumatori – 31 decembrie 2027, până la care să achiziţioneze instalaţii de stocare a energiei electrice şi, în lipsa instituirii corelative a unei forme de sprijin din partea statului, se produce şi o discriminare faţă de prosumatorii existenţi”, arată preşedintele Iohannis.

SURSA FOTO: Facebook, Klaus Iohannis

Modificările propuse nu țin cont de dificultățile tehnice

În plus, Klaus Iohannis subliniază că modificările propuse nu țin cont de dificultățile tehnice și practice pe care le implică implementarea lor.

De exemplu, prosumatorii existenți ar trebui să înlocuiască echipamentele deja instalate pentru a se conforma noilor cerințe. Acest lucru ar crește considerabil costurile. De asemenea, ar descuraja investițiile în tehnologii verzi.

”În plus, obligaţia nou-introdusă nu pare a ţine cont nici de posibilitatea efectivă de punere în aplicare. Condiţiile propriu-zise de amplasare de către prosumatori a acumulatorilor ce vor fi utilizaţi în stocarea energiei electrice sunt unele specifice, existând numeroase situaţii în care astfel de instalaţii au produs incendii pe fondul amplasării necorespunzătoare.

Iar faptul că majoritatea prosumatorilor cu capacităţi de producţie deja instalate au invertoare care nu permit racordarea unor instalaţii de stocare, fiind necesară înlocuirea cu un dispozitiv compatibil, face discutabilă aplicarea noilor dispoziţii, în contextul în care prosumatorii care au beneficiat de finanţare europeană în implementarea capacităţilor de producţie nu au voie, vreme de 5 ani, să aducă modificări instalaţiilor (panouri şi invertor)”, afirmă şeful statului.

În lumina acestor aspecte, președintele a solicitat Parlamentului reexaminarea legii. Șeful statului a evidențiat necesitatea identificării unor soluții legislative care:

  • să reducă povara financiară pentru prosumatori
  • să ofere sprijin adecvat pentru implementarea noilor cerințe.

Propunerile includ:

  • instituirea de programe de sprijin pentru prosumatorii deja existenți
  • luarea în considerare a managementului integral al sistemului energetic pentru a asigura o tranziție eficientă și echitabilă către energiile regenerabile