Devine interzis în România! De acum încolo, nu se va mai poate fuma în anumite spații publice închise nici cu țigările electronice. Până acum, această regulă îi viza strict pe cei care preferă țigările obișnuite.
Au fost promulgate noi legi privind țigările electronice și fumatul în anumite spații publice închise
Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat miercuri, 27 martie 2024, legea ce interzice vânzarea de țigări minorilor. În plus, printr-un decret emis, de acum înainte, fumatul cu dispozitive electronice este interzis în anumite spații publice închise.
„Se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. De la prezentele prevederi fac excepție spațiile de deținere în care sunt cazate persoanele private de libertate”, potrivit legii.
Actul normativ aduce completări Legii nr. 201/2016 și Legii nr. 349/2002.
„Se interzice complet fumatul în unitățile sanitare, de învățământ, precum și în cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private”, se mai arată în actul normativ.
Trebuie menţionat că se păstrează permisiunea când vine vorba despre restaurante, baruri și cafenele sau alte locaţii HoReCa.
Actul normativ propus extinde interzicerea comercializării prin automate precum şi interzicerea vânzării către tinerii cu vârsta sub 18 ani pentru ţigaretele electronice, flacoanele de reumplere pentru ţigarete, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului.
Totodată, se stabileşte în sarcina instituţiilor de învăţământ a obligaţiei de a introduce în regulamentele proprii măsuri coercitive aplicate elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deţinerea şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice şi dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului în incinta acestora.
De asemenea, se asigură preluarea definiţiei ţigaretei electronice şi a flaconului de reumplere a ţigaretei electronice, aşa cum sunt prevăzute în legislaţia europeană.
Țigările electronice vor fi interzise pentru persoanele sub 18 ani
Cu câteva zile în urmă, Parlamentul a adoptat un proiect de lege propus de membrii PNL, referitor la reglementarea țigărilor electronice, indiferent dacă acestea conțin tutun sau nu.
Utilizarea țigărilor electronice în spațiile publice este permisă în spațiile publice închise. Vânzarea acestora către persoanele sub 18 ani este, în schimb, interzisă.
Persoanele juridice care încalcă aceste norme vor fi amendate cu 5.000 de lei la prima abatere, cu 10.000 de lei și suspendarea temporară a activității la a doua abatere, până la remedierea situației care a condus la suspendarea.
Pentru repetarea încălcării legii, se aplică o amendă de 15.000 de lei și se poate dispune închiderea definitivă a unității respective.
Decretele semnate, miercuri, 27 martie 2024
Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele României a semnat următoarele decrete:
Decret de promulgare a Legii care aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 5/2024, referitoare la modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la produsele agricole și alimentare, precum și la modificarea și completarea unor acte normative.
Decret de promulgare a Legii pentru modificarea și completarea reglementărilor referitoare la produsele din tutun.
Decret de promulgare a Legii care aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 102/2023, ce adaugă prevederi la articolul 21 din Legea nr. 156/2023 privind organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie.
Decret de promulgare a Legii care modifică articolul 8 din Legea nr. 164/2014 referitoare la măsurile pentru accelerarea și finalizarea procesului de soluționare a cererilor bazate pe Legea nr. 9/1998 privind compensațiile pentru bunurile românilor preluate de statul bulgar conform Tratatului din 7 septembrie 1940, precum și pe Legea nr. 290/2003 privind despăgubirile pentru bunurile românilor din Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, afectate de starea de război și Tratatul de Pace din 10 februarie 1947.
Decret de promulgare a Legii privind instituirea premiului național „Ambasador Mihnea Constantinescu” pentru contribuții remarcabile în lupta împotriva antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului de incitare la ură.
Decret de acreditare a doamnei Gențiana Șerbu ca ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Kenya și ca reprezentant al României la UNON, UNEP și UN-HABITAT, precum și în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Burundi, Republica Uganda și Republica Rwanda, cu sediul în Nairobi.