Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de lege important în România. Acesta completează art. 91 alin. (3) din Legea 286/2009 privind Codul penal și prevede mai multe reguli stricte în cazul unor infracțiuni grave.
Camera Deputaţilor a adoptat propunerea legislativă care prevede posibilitatea dispunerii suspendării executării pedepsei sub supraveghere în cazul unor infracțiuni grave. Sunt vizate cele prevăzute la art. 209, sclavia, art. 210, traficul de persoane şi art. 211, traficul de minori, din Codul penal.
Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege important
Iniţiativa de lege a fost inițiată de deputații PSD Alfred Simonis şi Petre Florin Manole. Aceasta prevede şi că pentru sclavie limitele cresc de la 3 – 10 ani la 5 – 12 ani.
Totodată, limitele cresc pentru traficul de persoane limitele cresc de la 3- 10 la 5 – 12. Pentru forma agravată, acestea cresc de la 5 – 12 la 7 – 15.
În urma deciziei adoptate de Camera Deputaților, legea merge la promulgare.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea art.91 din Legea nr.286/2009
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea art.91 din Legea nr.286/2009, Astfel, este exclusă posibilitatea dispunerii suspendării executării pedepsei sub supraveghere, în cazul infracţiunilor prevăzute.
Conform expunerii de motive a iniţiativei legislative, „combaterea traficului de persoane reprezintă o prioritate pentru autorităţile române, ca urmare a impactului negativ asupra persoanelor traficate, a caracterului complex şi transfrontalier al acestui fenomen, a mobilităţii şi flexibilităţii a grupărilor organizate, în paralel cu profesionalizarea infractorilor cu specializare pe segmentul victimizării fiinţelor”.
Amintim că Senatul a adoptat proiectul în calitate de prim for sesizat pe 29 aprilie. Votul Camerei Deputaţilor a fost decizional.
Au fost admise alte amendamente care prevăd pedepse cu închisoare de la 3 luni la un an
Amintim că au fost admise alte amendamente la Codul penal care prevăd pedepse cu închisoare. Acestea au fost iniţiate de către deputatul PSD Alfred Simonis și prevăd că desfăşurarea fără licenţă sau autorizaţie a oricăreia dintre activităţile din domeniul jocurilor de noroc ori desfăşurarea acestora într-un spaţiu amplasat într-o localitate cu o populaţie mai mică de 15.000 de locuitori constituie infracţiune.
Astfel, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
De asemenea, la art. 371 este introdus un alt articol, 371¹ care prevede că „fapta prin care se tulbură folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani. În acest caz, poate fi acordată și o amendă.