„Se interzice vânzarea de către persoane fizice sau juridice a câinilor şi a pisicilor în magazine de tip ‘pet shop’ şi în comerţuri similare sau prin alte metode pe raza Municipiului Bucureşti”, prevede hotărârea.
Potrivit acesteia, excepţie de la aceste prevederi fac câinii şi pisicile care provin de la adăposturi de animale, asociaţii de profil sau de la crescători autorizaţi cu certificare pedigree pe raza Capitalei.
„Nerespectarea prevederilor prezentei hotărâri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 – 3.000 lei pentru persoane fizice şi respectiv 3.000 – 5.000 lei pentru persoane juridice”, stipulează propunerea.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se va face de edilul general, de primarii Sectoarelor 1 – 6 şi împuterniciţii acestora.
„Din cauza cererii de animale de companie (în prezent în Bucureşti, după estimările Colegiului Medicilor Veterinari, o familie din patru este posesoarea unui animal de companie), veritabile crescătorii de câini şi pisici s-au dezvoltat în ultimii ani care alimentează pet shop-urile şi comerţurile similare sau site-urile de comerţ online. Din păcate, bunăstarea animalelor nu este respectată, condiţiile de păstrare, rata forţată de înmulţire a lor (animalele fiind abandonate pe teritoriul public după ce au ajuns la capătul ciclului de înmulţire profitabilă pentru proprietari), sănătatea biologică (probleme din cauza condiţiilor insalubre de creştere), etologice (animalele nu sunt socializate) şi genetica alterată (fapt dovedit şi prin neexistenţa niciunui atestat de provenienţă tip pedigree pentru aceste animale) fiind dovezi în acest sens”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Potrivit sursei citate, cetăţenii sunt înşelaţi în mod constant cumpărând pisici sau câini de o anumită rasă din pet shop-uri, deşi niciun câine, de exemplu, nu are pedigree, întrucât o normă internaţională a Federaţiei Chinologice Internaţionale interzice crescătorilor autorizaţi să-şi vândă câinii prin intermediul terţilor, fie pet shop sau alte comerţuri de acest tip.
„Experţii denunţă, de asemenea, condiţiile improprii în care sunt ţinute animalele până la vânzare şi faptul că aceste condiţii sunt răspunzătoare de probleme atât comportamentale, cât şi medicale, lucru care duce la abandonarea lor ulterioară, când cumpărătorul realizează că nu îl poate integra corect în familie (costuri pentru tratament, întreţinere costisitoare din cauza unor condiţii medicale care impun o anume dietă şi costuri cu educaţia – valabil pentru câini mai ales, întrucât ori sunt foarte timizi, fricoşi ori agresivi sau anxioşi şi distrug bunuri în casă când sunt lăsaţi singuri, lucru care duce în multe cazuri la abandon mai târziu fie la adăpostul de animale, fie chiar pe domeniul public)”, mai relevă expunerea de motive.
Conform acesteia, interzicerea comercializării animalelor de companie în pet shop-uri sau comerţuri similare poate duce la o creştere a ratei de adopţie a animalelor din adăposturi şi de la ONG-uri.