S-a votat legea care-i pedepsește pe traficanții de droguri
Camera Deputaților a adoptat marți Legea „2 Mai”, care-i privește pe traficanții de droguri. Propunerea vizează abrogarea opțiunii de executare a pedepsei sub supraveghere în cazul traficului de droguri de mare risc. Dar și traficului internațional de droguri de mare risc. Legea are ca scop completarea Legii nr. 143/2000 și modificarea Legii nr. 194/2011 pentru majorarea sancțiunilor și eliminarea posibilității de executare a pedepsei sub supraveghere în aceste cazuri.
„Prea multă vreme am ignorat sau am preferat să ascundem sub preș acest fenomen care a generat și generează extrem de multe drame. E o problemă pe care trebuie să o tratăm indiferent de culoarea noastră politică, pentru că în școli se consumă droguri, în cluburile în care tinerii merg se consumă droguri, tineri sunt trimiși săgeți în licee să nenorocească alți copii. Da, azi vom vota un proiect să nu mai dăm posibilitatea, iertați cuvântul, nenorociților să mai primească condamnări cu suspendare. Nu e suficient și va trebui să mergem și mai departe”, spune deputatul PSD Daniel Suciu.
El afirmă că toți parlamentarii ar trebui să lucreze împreună pentru înăsprirea pedepselor pentru traficul de droguri.
Locul celor care vând droguri de mare risc este în închisoare
Alina Gorghiu a subliniat că modificările aduse de această lege includ faptul că traficanții de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare.
Ea a evidențiat că nu e normal ca cineva să vândă heroină sau cocaină și să se distrugă vieți, iar apoi să se umble liber pe străzi.
„Mi-am dorit tare mult ca Legea 2 Mai să fie votată de Parlamentul României şi astăzi s-a întâmplat. Ce aduce nou? Faptul că traficanţii de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare. Nu poţi să vinzi heroină sau cocaină, să distrugi vieţi şi după să umbli liber pe străzi. Locul traficanţilor este la închisoare. Nu mai avem voie să asistăm la încă o tragedie ca cea de la 2 Mai. Să fie clar – avem nevoie de legi de partea victimelor, pentru că trebuie să ne protejăm tinerii de traficul de droguri”, a afirmat Alina Gorghiu, într-un mesaj video postat pe Facebook.
Conform legii, fapta persoanei care efectuează fără drept operaţiuni cu produse ştiind că acestea au efecte psihoactive constituie infracţiune. Fapta se pedepseşte cu închisoare de la trei la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”.
De asemenea, fapta persoanei care efectuează fără drept operaţiuni cu produse cu efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a căror comercializare este permisă de lege, constituie infracţiune. Se pedepseşte cu închisoare de la trei la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”, potrivit sursei citate.
Legea, care a fost aprobată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 250 de voturi „pentru” și 21 „împotrivă”, merge la promulgare.