Una din primele legi adoptate de primul parlament post-decembrist a fost interzicerea tranzacţiilor cu terenuri.
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Art. 1. – Pina la adoptarea unei noi reglementari legale privind regimul fondului funciar se interzice instrainarea, prin acte intre vii, a terenurilor de orice fel, situate inauntrul sau in afara localitatilor.
De la prevederile alin. 1 se excepteaza terenurile aferente constructiilor care se instraineaza – inclusiv curtea -, in suprafata de cel mult 1.000 metrii patrati.
Art. 2. – Procurorul, primaria, precum si orice parte interesata, vor putea sa ceara in justitie constatarea nulitatii actelor juridice de instrainare intre vii, a terenurilor prevazute la art. 1 alin. 1 incheiate – indiferent de forma dupa intrarea in vigoare a Decretului-lege nr.1/1989 si a Decretului-lege nr.9/1989, daca prin aceste acte a fost incalcata ordinea publica sau daca ele au avut o cauza ilicita sau imorala.
Art. 3. – Instrainarile de terenuri de orice fel, cu exceptia celor prevazute la art. 1 alin. 2, facute prin acte intre vii, dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, sint nule de drept.
Art. 4. – Guvernul va elabora si prezenta spre adoptare, pina la data de 15 noiembrie 1990, proiectul noii reglementari privind fondul funciar.
Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta sa din ziua de 30 iulie 1990.
PRESEDINTELE SENATULUI
academician ALEXANDRU BIRLADEANU
Aceasta lege a fost adoptata de Adunarea Deputatilor in sedinta sa din ziua de 30 iulie 1990.
PRESEDINTELE ADUNARII DEPUTATILOR
MARTIAN DAN
In temeiul art. 82 lit. m) din Decretul-lege nr.92/1990 pentru alegerea parlamentului si a Presedintelui Romaniei, promulgam Legea privind interzicerea temporara a instrainarii terenurilor prin acte intre vii si dispunem publicarea in Monitorul Oficial.
PRESEDINTELE ROMANIEI
ION ILIESCU
DETALII:
Citeşte şi ROMÂNIA DUPĂ 20 DE ANI: Top 10 evenimente care ne-au tras înapoi