Propunerea legislativă a senatorului PSD, Șerban Nicolae, a fost adoptată marți. Proiectul de lege are în vedere pedepsirea elevilor pentru agresiuni împotriva personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control pe durata serviciului. Inițiativa prevede și o nouă măsură de majorare a sancțiunilor cu o treime. Proiectul va fi trimis în plenul Senatului, for decizional.
În plus, potrivit proiectului, personalul didactic are obligația de a sesiza orice formă de nerespectare a legii și de a cere sprijinul organului de urmărire penală.
Singurul amendament modificat din Proiectul de lege este cel al senatorului PSD Liviu Pop
„Amenințarea săvârșită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, loviturile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârșite împotriva unei persoane care ocupă funcție didactică, de conducere sau de îndrumare și control, aflată în exercitarea aestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune”, partea din amendament care a fost modificată.
În amendament se mai prevede că „săvârșirea unei infracțiuni împotriva unei persoane care ocupă funcție didactică, de conducere sau de îndrumare și control ori asupra bunurilor acesteia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune.”
Așadar formei inițiale a amendamentului „se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea sancțiune” se adaugă „ale cărei limite speciale se majorează cu o treime”.
Măsuri drastice pentru elevi. Pedepse cu închisoarea
Senatorul USR Vlad Alexandrescu susține că pedeapsa este mult prea drastică pentru elevi și că este exclus ca aceștia să fie amenințați cu închisoarea.
„Ați retras amendamentul, dar asta înseamnă că reveniți la forma propunerii legii în care se spune că limitele pedepsei se majorează cu o treime. Deci practic, reveniți la ideea că profesorul fiind investit cu autoritate publică, se bucură de aceeași protecție ca polițistul, ca jandarmul, deci introduceți această amenințare în clasă că oricine va face orice în cursul procedurii căreia se va introduce această prezumție de veridicitate, va avea o pedeapsă majorată cu 30%. Eu nu cred că elevul trebuie amenințat cu pușcăria. E amenințat cu pușcăria majorată, prin această Lege. Vreți să băgați elevii legii în pușcărie”, a afirmat Vlad Alexandrescu.
Senatoarea PSD Lavinia Craioveanu a răspuns afirmației lui Vlad Alexandrescu, menționând că orice agresor trebuie să suporte consecințele legale.
„Domnule senator, orice agresor care îndrăznește să perturbe ora de curs, să agreseze în orice fel, în ora de curs e doar dascălul și elevii… datoria noastră este să protejăm deopotrivă profesorii și elevii, nu încercați să le spuneți elevilor lucrul acesta. Profesorul trebuie să aibă confortul la catedră încât să dea tot ceea ce e mai bun. Dacă oricine, părinte, prieten, îndrăznește să intre în sala de clasă și agreseze pe cel de la catedră, da, trebuie să fie mărită pedeapsa, așa cum spune Legea”, a spus senatorul PSD Lavinia Craioveanu.
De asemenea, în proiect se mai prevede și că „personalul didactic, de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar beneficiază, în exercitarea atribuțiilor specifice funcției, de protecția acordată similar funcțiilor de autoritate publică”.
Beneficiile personalului didactic, majorate
Odată cu adoptarea noilor măsuri, personalul didactic va beneficia de următoarele aspecte: respect, disciplină, ordine, autoritatea de a lua decizii oportune, susținerea părinților, dreptul de a aplica sancțiuni, protecție juridică, sprijin și implicare din partea autorităților.
În concluzie, faptele sesizate în scris, de personalul de conducere, îndrumare și control, în exercitarea atribuțiilor specifice funcției, se bucură de prezumție relativă de veridicitate, până la proba contrară.