Proiectul prevedea ca patronii, care nu respectă legea, să primească amenzi de până la 15.000 de lei și închiderea definitivă a unității. Practic, odatp ce această lege trece de Parlament, nu se va mai putea fuma nici în baruri, cafenele sau cluburi. 

Președintele Societății Române de Pneumologie Florin Mihălțan a spus, potrivit românialibera.ro, că principalele cauze de deces în România sunt reprezentate de boli cauzate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare (60% dintre decesele anuale față de 48% media Comunității Europene), cancerul și bolile respiratorii cronice, fumatul fiind responsabil de peste 80% dintre cazurile de bronhopenumopatie obstructivă cronică.

Conform aceleiași surse, în România, fumatul în locurile publice este reglementat prin Legea 349/2002. Pentru restaurante şi baruri, atunci când proprietarii sau managerii acestora nu stabilesc că fumatul este interzis în localurile respective, legea impune separarea efectivă a spațiilor, astfel încât cel alocat fumătorilor (izolat şi ventilat corespunzător) să nu depăşească 50% din întreaga suprafața destinată clienților.

În acelaşi timp, proprietarii sau managerii localurilor cu o suprafațădestinată clienților de sub 100 mp, pot decide dacă spațiile respective să fie alocate exclusiv pentru fumători sau nefumători, cu afişarea corespunzătoare a acestei informații. Cât despre instituțiile publice, legea prevedeinterzicerea fumatului în spațiile comune, de trecere şi în birouri.