Vestea momentului pentru toți românii. Premierul Florin Cîțu vine cu precizări de ultimă oră. Mai exact, acesta a anunțat că Guvernul va aproba rapid legea consumatorului vulnerabil, urmând să existe o compensare a preţului energiei în această iarnă.
Premierul Florin Cîţu a anunțat că legea a fost deja pregătită și urmează să fie aprobată în cel mai scurt timp. Potrivit acestuia, va exista o compensare în această iarnă a prețului facturat. Mai exact, pe lângă consumatorul vulnerabil, Guvernul va compensa și o parte din factură.
„Am pregătit deja şi am şi anunţat public, vom aproba mai rapid legea consumatorului vulnerabil şi în acelaşi timp am propus, va fi o compensare în această iarnă a preţului facturat. Va fi o compensare în factură. Pe lângă consumatorul vulnerabil, vom merge mai departe şi vom compensa o parte din factură”, a declarat Cîţu marţi la Parlament.
Șeful Executivului a fost întrebat dacă în acest caz vor exista consecinţe pentru furnizorii de energie care nu respectă piaţa concurenţială. În acest context, premierul susține că dacă într-adevăr există așa ceva, vor exista.
„Dacă există aşa ceva, bineînţeles. Asta a fost discuţia cu cei de la Consiliul Concurenţei. Informaţiile primite până acum arată că nu există astfel de situaţii”, a spus premierul.
Legea consumatorului vulnerabil, o prioritate ”zero”
Amintim faptul că Ludovic Orban a vorbit și el despre proiectul legii consumatorului vulnerabil, care în opinia sa constituie „prioritate zero” în viitoarea sesiune parlamentară, care va începe în luna septembrie.
În același timp liderul PNL mai preciza că având în vedere anunțurile legate de majorări ale tarifelor la energie şi gaze naturale, autorităţile pregătesc un pachet legislativ prin care să vină în sprijinul agenţilor economici afectaţi de creşterile preţurilor la energie.
„Avem prioritate zero adoptarea legii privind consumatorul vulnerabil care prevede posibilitatea de a sprijini familiile cu venituri mai mici în plata unei părţi la factura de energie electrică şi din factura la gaz. De asemenea, pregătim noi scheme de ajutor de stat de genul schemei pentru companiile energofage, prin care s-au plătit în proporţie de 16% din cuantumul certificatelor de CO2 au fost finanţate companiile care au un cost foarte mare cu energia.
Totodată, pregătim un pachet de scheme de ajutor de stat de minimis (…) pentru întreprinderile mici şi mijlocii pentru a-i ajuta în reducerea costurilor cu energia electrică. Avem o întreagă paletă de măsuri”, a spus Ludovic Orban.