Statul n-a câștigat mai nimic din taxa pe bacșiș
În primul an de aplicare a fiscalizării bacșișului, Guvernul a colectat sub 30 de milioane de lei în impozit pe bacșiș. Această sumă este supusă unei taxe de 10%. Conform informațiilor obținute de Economedia de la Ministerul Finanțelor.
Suma colectată este de trei ori mai mică decât cea mai pesimistă estimare a Guvernului și mult sub estimările consultanților privind suma reală de bacșiș plătită în România.
Valoarea totală a sumelor declarate drept impozit pe bacșiș în declarațiile lunilor ianuarie-decembrie 2023 a fost de 29,19 milioane de lei. Acestea sunt datele transmise de ANAF. În comparație, Guvernul estimase în bugetul pentru anul 2023 venituri de 95 de milioane de lei din impozitarea bacșișului. Considerând această sumă drept o estimare pesimistă la momentul respectiv.
Dacă extrapolăm un impozit de 10% pe bacșiș, observăm că suma totală de bacșiș declarată de restaurante, baruri se ridică la aproximativ 300 milioane de lei pe tot parcursul anului 2023. În comparație, compania de consultanță Deloitte indicase că estimările privind sumele plătite și, respectiv, încasate sub formă de bacșiș, se situează între 750 de milioane și 1,5 miliarde de lei.
În plus, sumele colectate ca impozit pe bacșiș sunt chiar mai mici. Decât amenzile aplicate de ANAF pentru nerespectarea prevederilor privind evidențierea bacșișului pe bon. Sau alte cerințe din legea care îl reglementează. Astfel, în 2023 au fost aplicate 6.192 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 35.448.866 lei. Pentru nerespectarea acestor prevederi, iar în 2024 au fost aplicate 401 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2.635.500 lei.
Ce spune legea bacșișului
Legea care a reglementat bacșișul indică faptul că nivelul acestuia este cuprins între 0% și 15%. Din valoarea consumației, poate fi plătit și pe card și este supus impozitării.
Prin bacșiș se înțelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de către client. În plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – „Restaurante”, 5630 – „Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.
Pentru operatorii economici, bacșișul încasat de la clienți trebuie evidențiat pe bonul fiscal. Indiferent de modalitatea de încasare a acestuia.
Sumele provenite din încasarea bacșișului trebuie înregistrate în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii, utilizând un cont analitic distinct și trebuie distribuite integral salariaților, pe baza unei evidențe nominale a acestora.