Curtea Constituțională sesizată în legătură cu legea jocurilor de noroc

Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) au sesizat Curtea Constituțională pentru a se pronunța asupra neconstituționalității Legii pentru completarea Legii 286/2009 privind Codul penal. Aceasta vizează reglementarea interdicției practicării jocurilor de noroc doar în localitățile cu o populație sub 15.000 de locuitori, o măsură care a stârnit controverse.

Inițial, propunerea legislativă din Parlament urmărea modificarea articolului 335 din Codul penal privind conducerea unui vehicul fără permis de conducere, inclusiv sancționarea celor care conduc tractoare agricole sau forestiere fără permis. Această inițiativă a fost respinsă de Senat.

În timpul dezbaterilor din Camera Deputaților, propunerea a fost modificată pentru a include două noi articole: „nerespectarea obligațiilor din domeniul jocurilor de noroc” și „tulburarea folosinței locuinței”.

Astfel, după articolul 348 din Codul penal, s-a introdus art. 348 (1), care prevede:

  • Desfășurarea activității cu mijloace de joc de tip slot-machine fără adeverință eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spațiul propus, care atestă amplasarea spațiului într-o localitate cu o populație mai mare de 15.000 de locuitori, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
  • Eliberarea de către primărie a adeverinței ce atestă numărul de locuitori cu nerespectarea datelor furnizate de Institutul Național de Statistică rezultate din ultimul recensământ al populației și locuințelor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Sursă: Inquam Photos / Octav Ganea

ICCJ spune că s-a încălcat principiul bicameralismului și legea are vicii de neconstituționalitate

ICCJ susține că adoptarea acestei legi în Camera Deputaților a încălcat principiul bicameralismului și are vicii de neconstituționalitate atât de natură extrinsecă, cât și intrinsecă. În opinia Instanței supreme, modificările aduse în Camera Deputaților nu respectă procedura legislativă corectă și principiile constituționale.

Legea, votată pe 9 aprilie, interzice utilizarea păcănelelor în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori. Inițiatorul legii, Alfred Simonis, a subliniat că această măsură reprezintă o înfrângere importantă pentru industria jocurilor de noroc în Parlamentul României.

De menționat că, numeroase persoane afectate de dependența de jocuri de noroc au suferit pierderi importante de bani, care au dus la dificultăți grave în viața de familie, stări de depresie, probleme psihologice și, în unele cazuri, chiar la suicid.

Grupul cel mai vulnerabil în fața efectelor negative ale jocurilor de noroc îl reprezintă tinerii, care sunt atrași de ideea de a câștiga rapid bani și nu sunt preocupați de consecințe, dar se confruntă și cu frecventele pierderi financiare.