Sălile de jocuri de noroc încă funcționează unde nu ar trebui

În urmă cu ceva timp, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care precizează clar că sălile de jocuri de noroc și cazinourile trebuie să funcționeze în afara localităților cu mai puțin de 15.000 de locuitori.

Totuși, legea nu este respectată într-o comună din Bihor. Digi24 a realizat un reportaj care arată mai mulți jucători de păcănele. Proprietarul sălii este, însă, de negăsit.

Păcănele se pot găsi și într-o agenție a Loteriei Române. Administratorul locației spune că nu cunoaște noua lege.

De asemenea, există în continuare multe cazinouri amplasate lângă unitățile de învățământ. Potrivit legii, cei care încalcă regulile vor fi pedepsiți cu amenzi care pot ajunge până la 200.000 de lei.

pacanele
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce spune legea anti-săli de jocuri?

Conform legislației recente, utilizarea păcănelelor este interzisă în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori, inclusiv în sate, comune mici și orașe de dimensiuni reduse. De asemenea, sălile de jocuri de noroc de la parterul blocurilor din marile orașe trebuie să fie închise.

În plus, s-ar putea impune interzicerea oricărei forme de publicitate audiovizuală sau de comunicare comercială pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri sportive.

Păcănele
Păcănele

Dependența de jocurile de noroc i-a distrus pe oameni

Numeroase persoane afectate de dependența de jocuri de noroc au suferit pierderi semnificative de bani, care au dus la dificultăți grave în viața de familie, stări de depresie, probleme psihologice și, în unele cazuri, chiar la suicid.

Grupul cel mai vulnerabil în fața efectelor negative ale jocurilor de noroc îl reprezintă tinerii, care sunt atrași de ideea de a câștiga rapid bani și nu sunt preocupați de consecințe, dar se confruntă și cu frecventele pierderi financiare.

“Există ideea de monetizare, adică ce faci pe internet poate să îți aducă bani fără să mai existe nici creație adevărată și nici vreo muncă autentică. De aceea, tinerii sunt foarte vulnerabili acum, pentru că ei sunt cei care își doresc așa ceva. Au observat că părinții lor muncesc foarte mult pentru puțini bani, că au datorii, că nu le ajung banii ăștia și ei cred că banii se pot face mai ușor și au ajuns să acceseze destul de mult jocurile de noroc, mai ales online”, a explicat psihologul Cristian Andrei.

Prin înregistrarea lor într-un registru special, cei conștienți că au o problemă legată de jocurile de noroc pot solicita să le fie interzis accesul în sălile de joc.

Terapeutul consideră că autoexcluderea este un pas esențial și un drept al jucătorului. Totuși, este puțin probabil să fie eficientă fără implicarea obligatorie:

  • a operatorilor
  • a profesioniștilor
  • și a familiei jucătorului în procesul de recuperare