Legea care afectează drepturile românilor din Marea Britanie. Tocmai a fost declarată ilegală
Normele Ministerului de Interne care ar putea expune milioane de cetățeni UE la riscul de a pierde locuri de muncă sau de a fi expulzați după Brexit au fost declarate ilegale de către Înalta Curte, anunță presa britanică.
Printre milioanele de cetățeni ai Uniunii Europene care riscau să-și piardă locul de muncă se află și români, Marea Britanie fiind una dintre principalele țări în care oamenii merg să lucreze.
Ce prevede actualul sistem din Marea Britanie?
În conformitate cu actualul sistem de stabilire al UE, cetățenii UE care se aflau în țară de mai puțin de cinci ani înainte de Brexit și care aveau „statut de pre-stabilit” sunt obligați să depună o nouă cerere pentru a-și îmbunătăți statutul în „statut de stabilit” după cinci ani de ședere în țară.
În caz contrar, aceștia își vor pierde automat dreptul de ședere, de muncă, de a închiria proprietăți sau de a avea acces la servicii, inclusiv la NHS, în conformitate cu normele Ministerului de Interne.
Sistemul de colonizare al UE este ilegal
Cu toate acestea, într-o hotărâre pronunțată miercuri la Înalta Curte, judecătorul Lane a calificat regula drept „greșită din punct de vedere juridic și, prin urmare, sistemul de colonizare al UE este ilegal”, deoarece „urmărește să abroge dreptul de ședere permanentă”.
Lane a hotărât că un drept de ședere poate fi pierdut numai în circumstanțe foarte specifice, care au fost clar definite în acordul de retragere.
Pierderea drepturilor pentru că cineva nu a reușit să solicite trecerea de la statutul de pre-stabilit la cel de stabilit nu este una dintre aceste circumstanțe, a spus Lane.
În cadrul acordului de retragere Brexit, Regatul Unit și blocul comunitar au convenit ca atât cetățenii UE din Regatul Unit, cât și cetățenii britanici din UE să poată rămâne în mod legal în țările în care au locuit, dacă s-au stabilit acolo înainte de Brexit.
Totuși, numai Marea Britanie și Slovenia au cerut cetățenilor să depună o a doua cerere de ședere dacă se aflau în țară de mai puțin de cinci ani, a declarat instanța.
Un număr foarte mare de oameni se confruntă cu cea mai gravă incertitudine
Lane a declarat că nu are „niciun motiv să se îndoiască” de faptul că Ministerul de Interne va sprijini persoanele vulnerabile cu statut de pre-stabilire, dar că acordul de retragere „împiedică” Ministerul de Interne să impună o cerință pentru un nou permis de ședere în țară ca „condiție pentru a păstra astfel de drepturi”.
El a spus: „Dacă acuzatul are dreptate, un număr foarte mare de oameni se confruntă cu cea mai gravă incertitudine.”
Lordul Murray, ministrul de Interne, a declarat că guvernul își ia „foarte în serios obligațiile de a asigura drepturile cetățenilor UE în Regatul Unit”. Programul de soluționare a cererilor de azil în UE depășește cu mult obligațiile noastre în temeiul acordului de retragere, protejând drepturile cetățenilor UE și oferindu-le o cale de stabilire în Regatul Unit.
„Suntem dezamăgiți de această hotărâre, pe care intenționăm să o atacăm cu recurs.”, a declarat acesta.
Controlul judiciar al interpretării acordului de către Ministerul de Interne a fost efectuat de către Autoritatea independentă de monitorizare, un organism legal înființat pentru a proteja drepturile cetățenilor UE în Regatul Unit.
Statutul de pre-stabilit ar putea avea un impact semnificativ asupra oamenilor
Directorul executiv al IMA, Kathryn Chamberlain, a declarat că este „încântată că judecătorul a recunoscut impactul semnificativ pe care această problemă l-ar fi putut avea asupra vieții și mijloacelor de trai ale cetățenilor cu statut de pre-stabilit în Marea Britanie”.
„Când am introdus această revizuire judiciară, intenția noastră a fost de a oferi claritate pentru cetățenii cu statut de pre-stabilit, care erau peste 2,4 milioane când am depus acest caz în decembrie 2021. Această hotărâre care stabilește că sistemul actual este ilegal oferă această claritate”, a adăugat ea.
Grupul de campanie 3million a declarat: „Salutăm cu căldură această hotărâre, care protejează cetățenii vulnerabili cărora li s-a acordat statutul de pre-stabilire în cadrul sistemului de stabilire al UE și care și-ar putea pierde dreptul la muncă, la chirie, la călătorii, la beneficii, la asistență medicală și multe altele – doar pentru că nu au depus o nouă cerere în anii următori.
„Ne bucurăm că judecătorul este de acord cu cei3milioane că scopul sistemului de decontare al UE este de a crea o distincție clară între cei care sunt beneficiari ai acordului de retragere și cei care nu sunt. Odată ce sunt beneficiari, oamenii nu-și pot pierde drepturile doar uitând să depună o a doua cerere de imigrare în Regatul Unit – acordul de retragere nu permite acest lucru.”
Grupul, care a susținut cazul, a declarat că o astfel de regulă ar avea un impact asupra unora dintre cele mai vulnerabile persoane din societate, inclusiv copiii și persoanele în vârstă aflate în îngrijire, victimele abuzurilor domestice care nu au documente și cei care, dintr-un motiv sau altul, duc o viață haotică.
Potrivit cifrelor trimestriale ale Ministerului de Interne din septembrie, 2,7 milioane din cele 6 milioane de cetățeni UE cărora li s-a acordat statutul de a rămâne în Regatul Unit după Brexit aveau „statut de pre-stabilire”, scrie The Guardian.