O lege revoluționară poate pune pe butuci o important industrie din România. Se cere interzicerea reclamelor la țigări. Este o adevărată lovitură pentru firmele de profil care vor avea pierdere de sute de milioane de euro. Un deputat vrea ca reclamele la țigări, expunerea acestor produse în magazine, acțiunile de promovare și distribuirea gratuită de mostre de produse din tutun, precum și sponsorizarea de evenimente de către companiile producătoare de tutun să fie interzise.
Proiectul de lege a fost inițiat de deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților și este depus astăzi la Parlament. Proiectul de lege ar fi fost cerut insistent de societatea civilă.
„Accesul facil al minorilor la produsele din tutun, în ciuda interdicției de vânzare și de distribuire gratuită a acestor produse, expunerea semnificativă a copiilor și adolescenților la acțiuni de promovare și publicitate în spații pe care le frecventează uzual și prezentarea produselor din tutun în vecinătatea unor bunuri și alimente consumate frecvent de copii sunt modalități prin care este facilitată și încurajată „testarea” primelor țigări, urmând consumul curent, odată cu instalarea dependenței de nicotină”, arată inițiatorul proiectului de lege.
„Inițiativa este calibrată pe nevoia imperioasă de a ne proteja generațiile viitoare de ofensiva fără precedent a industriei tutunului împotriva sănătății noastre. Acest pachet legislativ este opera societății civile activă în acest domeniu și a fost asumată de grupul pe Sănătate din Camera Deputaților și Senat al USR, dar și de colegii din alte partide politice”, spune Emanuel Ungureanu, inițiatorul proiectului.
„În ciuda evoluției pozitive începând cu anul 2004, în România copiii fumează curent în procent mult mai mare comparativ cu alte țări europene, situând țara noastră pe locul 4, respectiv 7 în topul adolescenților de 13 ani, respectiv 15 ani, care fumează săptămânal. Numărul adolescenților de 15-16 ani care au fumat în ultima lună plasează România pe locul 5 între țările europene, procentul fumătorilor foarte tineri fiind de 5 ori mai mare față de cel din SUA (6%). Referinte: Global Youth Tobacco Survey 2013(realizat global, o data la 4 ani), Health Behavior in School Children 2014”, arată deputatul USR, în expunerea de motive.
Acesta spune că rezultatele anchetelor epidemiologice indică o situație alarmantă în ceea ce privește consumul de tutun în rândul copiilor și adolescenților din România și impun adoptarea de urgență a unor măsuri care să accelereze scăderea numărului de tineri care încearcă și ulterior continuă consumul produselor din tutun.