Legea privind protecția copilului ar putea fi modificată în urma unui proiect de lege care se află în prezent pe masa Camerei Deputaților. Părinții vor fi pedepsiți dacă fac aceste lucruri, doar în cazul în care legea va primi un vot favorabil din partea deputaților.
Se schimbă Legea privind protecția copilului
O nouă lege importantă se află pe masa Camerei Deputaților. Este vorba despre legea care prevede că distrugerea intenționată a relației copil-părinte este considerată agresiune psihologică asupra minorilor.
Camera Deputaților urmează să dea un vot final în ceea ce privește această lege. La comisiile de specialitate, ea a primit raport favorabil.
Proiectul de lege prevede introducerea de noi puncte în Legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului.
Mai mult, documentul stabilește efectele juridice ale acțiunilor de înstrăinare părintească.
Concret, prin înstrăinare părintească se înțelege determinarea unui copil de a avea o reacție ostilă față de celălalt părinte. În lege se arată că aceasta este un tip de violență psihologică. De asemenea, se ia în considerare atât cazurile în care unul dintre părinți se face vinovat de înstrăinarea părintească, dar și cele în care alți membrii ai familiei fac astfel de acțiuni.
Legea mai arată că instanța poate decide dacă este benefic ca minorul să locuiască doar cu părintele înstrăinat. Acest lucru se întâmplă doar în contextul în care înstrăinarea părintească este confirmată.
Sancțiuni pentru părinții care nu respectă dispozițiile judecătorești
Părinții care nu respectă hotărârile judecătorești vor fi sancționați cu amenzi zilnice cuprinse între 10% și 15% din venitul net lunar. Acestea nu vor fi mai mici de 300 de lei.
În cazul încălcării custodiei părintești, aceste amenzi se vor dubla.
În plus, conform proiectului, nicio persoană nu poate obstrucționa relațiile copilului cu bunicii, frații, surorile și alte persoane apropiate.
Se introduce și obligația pentru reprezentanții serviciului public de asistență socială de a efectua vizite la domiciliul copiilor și de a oferi informații cu privire la modul în care sunt îngrijiți, în cazul în care există semne că viața și securitatea minorilor sunt amenințate în cadrul familiei.
Această măsură este necesară atunci când există semne că viața și siguranța copiilor sunt amenințate în cadrul familiei.
De asemenea, noile reglementări prevăd că, pentru a asigura și respecta drepturile copiilor, este necesară menținerea fraților împreună. Această măsură, care în prezent se aplică doar în cazul plasamentului, este esențială pentru a asigura coeziunea familială.