Senatul a adoptat tacit, în plenul de luni, o propunere legislativă cu privire la salarii, inițiată de mai mult aleşi de la PNL. Propunerea respectivă prevede modificarea Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice în sensul ca sporurile pentru condiţiile de muncă să fie incluse în salariul de bază.
Senatul a adoptat o propunere legislativă cu privire la salarii
Potrivit proiectului, cuantumul brut al sporurilor pentru condiţii de muncă se introduce în salariul de bază.
„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al sporurilor pentru condiţii de muncă prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, acordat pentru luna anterioară, se introduce în salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie şi indemnizaţiile de încadrare, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”, arată proiectul.
La rândul lor, salariile de bază, soldele de funcţie şi salariile de funcţie şi indemnizaţiile de încadrare prevăzute de prezenta lege sunt majorate în mod corespunzător.
Legea ar trebuie să intre în vigoare începând cu luna următoare publicării în Monitorul Oficial
Proiectul inițiat de liberali arată și că sporurile pentru condiţii de muncă reglementate de Legea-cadrul nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, sunt abrogate, începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi.
Conform documentului, legea ar trebuie să intre în vigoare începând cu luna următoare publicării în Monitorul Oficial.
Amintim că Senatul este prim for sesizat pe proiect, factorul decizional fiind Camera Deputaţilor.
Simona Bucura Oprescu a explicat ce se va întâmpla cu salariile din România
La rândul ei, Simona Bucura Oprescu a oferit mai multe informații despre deciziile care vor fi luate cu privire la salariile din România. Ministrul Muncii a reamintit că, începând cu 1 iulie 2024, salariul minim va crește la 3.700 de lei, conform discuțiilor purtate în cadrul Consiliului Național Tripartit. Însă în paralel, se lucrează la elaborarea unui mecanism de stabilire a salariului minim în conformitate cu Directiva europeană.
Aceasta a susținut și că piața muncii este „o prioritate fundamentală” în mandatul său. Ea spune că, pe lângă programele existente și implementate prin agențiile de ocupare a forței de muncă, cum ar fi programele de ucenicie, pentru ocuparea primului loc de muncă, pentru reintegrarea șomerilor și cele care facilitează inserția pe piața muncii sau stimulează angajarea în alte localități, vor fi lansate și implementate noi programe, cu fonduri suplimentare destinate pieței muncii.