Legea promulgată de Klaus Iohannis completează articolul 7 din Ordonanța Guvernului nr. 27/2002 privind activitatea de soluționare a petițiilor. Noua prevedere stabilește că petițiile anonime legate de hărțuire vor fi analizate de persoanele sau comisiile responsabile, în conformitate cu metodologia de prevenție și combatere a hărțuirii. Această metodologie va fi aprobată printr-o hotărâre a Guvernului.

Klaus Iohannis a promulgat legea

Astfel, chiar și în absența unor date de identificare ale petiționarului, cazurile de hărțuire pot fi supuse unei analize riguroase. Legea vizează să asigure protecția victimelor și să faciliteze identificarea și sancționarea comportamentelor abuzive.

Conform noii reglementări, dacă analiza petițiilor relevă indicii care ar putea constitui infracțiuni precum hărțuirea sexuală, agresiunea sexuală sau folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, persoanele responsabile sau președinții comisiilor de soluționare au obligația să sesizeze imediat organele de urmărire penală. Această obligație este prevăzută în Codul de procedură penală, astfel încât toate sesizările relevante să fie tratate în conformitate cu legislația penală.

Guvernul României
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul are la dispoziție un termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ pentru a aproba metodologia necesară

Legea prevede că Guvernul are la dispoziție un termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ pentru a aproba metodologia necesară. Acest document va detalia măsurile de prevenție și combatere a hărțuirii, asigurând un cadru clar pentru aplicarea noilor prevederi.

Prin această inițiativă legislativă, autoritățile intenționează să ofere un sprijin suplimentar victimelor hărțuirii și să încurajeze raportarea abuzurilor, inclusiv atunci când reclamanții aleg să rămână anonimi.

Președintele a promulgat mai multe decrete

Amintim că președintele a promulgat mai multe decrete în ziua de miercuri, 4 decembrie. Este vorba despre următoarele:

  • Decret privind eliberarea din funcția de judecător a doamnei Patraș Bianca-Laura la Curtea de Apel București – pensionare;
  • Decret privind eliberarea din funcția de judecător a doamnei Roșu Dorinela la Curtea de Apel Oradea – pensionare;
  • Decret privind eliberarea din funcția de judecător a doamnei Neagu Mihaela la Curtea de Apel Galați – pensionare;
  • Decret privind eliberarea din funcția de judecător a doamnei Danu Iuliana-Mihaela la Curtea de Apel Galați – pensionare;
  • Decret privind eliberarea din funcția de judecător a doamnei Giuroiu Brînduşa-Delia, judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Maramureș – pensionare.