Așadar, Klaus Iohannis a subliniat într-o sesizare trimisă la CCR că „unele dispoziții nu sunt îndeajuns de clare, astfel încât să ofere siguranța de a nu genera probleme în aplicare”.
Klaus Iohannis a atacat la CCR legea care modifică taxa de solidaritate
„Față de conținutul normativ al legii transmise la promulgare, considerăm însă că unele dispoziții nu sunt îndeajuns de clare, astfel încât să ofere siguranța de a nu genera probleme în aplicare și, prin urmare, se impun a fi reanalizate de către Parlament. Astfel, este necesar să fie reanalizat și clarificat mecanismul de calcul privind contribuția de solidaritate temporară, pentru evitarea unor situații în care aplicarea normelor ar fi îngreunată sau ar genera alte efecte decât cele urmărite de legiuitor.
Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie”, a transmis Klaus Iohannis într-o sesizare.
Iniţiativa legislativă a fost adoptată la sfârșitul lunii martie
Amintim că iniţiativa legislativă a fost adoptată, la sfârșitul lunii martie, cu amendamente. În acest context, deputaţii au introdus prevederi prin care determinarea ponderii în cifra de afaceri a activităţilor privind extracţia ţiţeiului, gazelor naturale, huilei, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute pentru rafinarea petrolului se realizează prin includerea mai multor elemente.
„Amendamentul la PLX128/2023 (Contribuția de Solidaritate) propus de mine a fost preluat de Coaliție si a fost votat in unanimitate în comisia de buget și adoptat în plenul Camerei Deputaților. Amendamentul reglementează justa așezare a sarcinii fiscale în plata contribuției de solidaritate, echitatea și transparența în piață. Acesta vizează clarificarea modului de determinare a ponderii activităților în cifra de afaceri în viziunea actului normativ intern și în lumina actului de drept UE.
În lipsa introducerii acestor prevederi de natură procedurală prin care să se stabilească modalitatea concretă de stabilire a contribuabililor ce intră sub incidența actului normativ, legea ar fi putut fi aplicată într-o manieră discriminatorie față de contribuabilii pe același segment al pieței, discriminarea fiind generată de structura modului de afacere a fiecărui contribuabil în parte (unii având un model de afacere constituit dintr-o activitatea corespunzătoare unui singur CAEN, alții având mai multe activități pe CAEN-uri multiple), ci nu de faptul că unii au beneficiat sau nu de creșterea conjuncturală a prețurilor.
Clarificarea legislativă își propune să evite deci, aplicarea neunitară a reglementărilor naționale și implicit Unionale și cu riscul iminent de distorsiune a pieței concurențiale la nivel intern și Unional, având în vedere că economiile naționale sunt interconectate. Mulțumesc colegilor din PNL și din toate partidele Coaliției pentru sprijin! Dumnezeu să ajute și să protejeze România”, a scris deputatul PNL Alexandru Nazare pe pagina sa de Facebook.