La finalul lunii aprilie se fac șase luni de când oamenii legii și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) nu mai pot face confiscări, cu excepția anumitor contexte foarte specifice. Situația a apărut ca urmare a abrogării legii 12/1990, în baza unei înțelegeri USR-PSD din 2020.
Legea care pune pe jar România! ANAF nu mai poate face acest lucru
Conform informațiilor respective, firmele care își desfășoară activitatea în afara legii sunt avantajate în mod direct, punctează economica.net. Astfel, Autoritatea Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF) a emis pentru sursa menționată un răspuns în legătură cu atribuțiile sale în domeniul confiscării bunurilor.
ANAF informează că nu mai are atribuții în domeniul confiscării bunurilor, iar o parte din prevederile legii 12/1990 au fost preluate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
ANAF a lansat anterior avertizări clare
Reprezentanți Agenției Naționale de Administrare Fiscală au lansat anterior avertizări clare asupra efectelor negative, făcând totodată și toate demersurile legale posibile către toate autoritățile care au avizat abrogarea legii 12/1990.
„Firmele care importă bunuri au cel mai mult de câștigat din această situație. Probabil că în acest timp prosperă comerțul pe relația China. Dacă bunurile nu mai pot fi confiscate în Vamă, tot ce pot face autoritățile este să pună un sigiliu pe care apoi sunt obligate să îl ridice, în perioada prevăzută de lege. După aceea, bineînțeles că cel vizat poate face ce vrea cu marfa, pentru că nu se mai pot face confiscări”, a explicat o sursă a Economica, arătând astfel cine are de câștigat pe urma acestui gol din legislație.
Numire importantă la conducerea ANAF
Mirela Călugăreanu, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, a semnat un ordin a începutul lunii aprilie prin care îl numește pe Raul Cristian Petrescu în funcția de director general adjunct în cadrul Direcției Antifraudă.
Raul Cristian Petrescu are o experiență de peste 10 ani în administrația fiscală, fiind specializat pe domeniul antifraudă. El a mai coordonat Direcția Generală Antifraudă Fiscală și s-a format profesionat în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice, în cadrul Direcției Regionale Antifraudă 2 Constanța și în cadrul Direcției Antifraudă București. Acesta a reușit să îmbine practica cotidiană cu teoria legii și și-a pus abilitățile profesionale, loialitatea și integritatea în slujba statului și a contribuabililor.
Pentru ca oamenii să beneficieze de o colaborare bazată pe încredere și respect, directorul general adjunct Raul Cristian Petrescu, va contribui, alături de echipa Administrației Naționale de Administrare Fiscală, la construirea unui dialog corect și onest. Acest dialog va determina conformarea voluntară la reglementările statului român.
Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea