"Este o ordonanţă extrem de importantă pentru sistemul energetic naţional care are în vedere translatarea plăţii certificatelor verzi pe o perioadă de trei ani. Tranzacţionarea certificatelor verzi să se facă pe bursă şi are în vedere stoparea creşterii accelerate a contribuţiei pentru energia regenerabilă în facturile consumatorilor casnici şi industriali. Prin această lege am dorit să stabilim un echilibru între ceea ce înseamnă menţinerea investiţiilor în domeniul regenerabil şi preţul energiei electrice care se reflectă în facturile consumatorilor casnici şi industriali", a afirmat marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă.

Preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a subliniat că actul normativ consolidează cadrul legal din acest domeniu şi limitează ‘supracompensarea’ producătorilor de energie din surse regenerabile.

Potrivit unui amendament propus de Comisia de Industrii şi adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, începând cu anul 2014 ANRE monitorizează anual cotele anuale realizate de energie electrică regenerabilă care beneficiază de certificate verzi şi estimează pe site-ul propriu şi informează Guvernul până la data de 30 iunie a anului curent nivel cotei anuale obligatorii de energie regenerabilă care beneficiază de certificate verzi pentru anul următor.

Deputatul Lucian Nicolae Bode a explicat că deputaţii PDL au votat împotrivă pentru că ‘OUG nr.57/2013 omoară piaţa’ şi a rugat Guvernul să ia măsuri de creştere a producţiei de energie din resurse regenerabile.
sursa: Agerpres