Elveția este la un pas să schimbe regulile respectate până acum în ceea ce privește proveniența banilor. Mai exact, o lege ar urma să fie modificată, astfel încât serviciile de spionaj ar putea fi lăsate să pătrundă în faimosul secret bancar al țării. Legea este în dezbatere până pe 9 septembrie.

La inițiativa guvernului elvețian, există pe masă un proiect de lege care ar permite agenției de spionaj a Elveției să pătrundă în faimosul secret bancar elvețian pentru a detecta tranzacțiile financiare suspectate că finanțează terorismul, spionajul sau extremismul violent, relatează Reuters.

Sursa citată a arătat că potrivit explicațiilor oferite de Guvern, Serviciul Federal de Informații (FIS) nu are în prezent atribuții pentru a cere băncilor și altor intermediari financiari informații despre persoane sau grupuri considerate a fi un risc de securitate.

Elveția are unele dintre cele mai stricte legi privind confidențialitatea bancară

Trebuie subliniat că Elveția are unele dintre cele mai stricte legi interne privind confidențialitatea bancară din lume.

„În cazul unor amenințări grave la adresa securității Elveției, FIS va putea în viitor să clarifice fluxurile de bani, solicitând informații despre tranzacții de la intermediarii financiari”, potrivit unui comunicat al guvernului.

Prevederile legii ar putea acoperi companiile, organizațiile non-profit sau instituțiile religioase suspectate că contribuie la finanțarea activităților teroriste, de spionaj sau activitățile extremiste violente.

Tribunalul Administrativ Federal și ministrul Apărării ar trebui să autorizeze astfel de cereri, după consultări cu miniștrii justiției și de externe.

Credit Suisse, acuzată că este implicată în spălarea banilor proveniți din trafic de droguri

Trebuie amintit, în acest context, că în luna februarie, a fost cutremur în sistemul bancar din Elveția. O bancă extrem de cunoscută, respectiv Credit Suisse, a fost acuzată că este implicată în spălarea banilor proveniți din trafic de droguri. Instituția a fost acuzată în fața unui tribunal elvețian că a permis unei presupuse bande bulgare de traficanți de cocaină să spele milioane de euro.

Atunci, presa din Elveția a scris că situația nu ar fi una singulară. Mai exact, Credit Suisse nu ar fi singura bancă elvețiană care ar fi ajutat la spălarea banilor proveniți din traficul de droguri.

În ceea ce privește modul de operare, conform procurorilor elvețieni, a doua cea mai mare bancă din țară și unul dintre foștii săi manageri de relații publice nu au luat toate măsurile necesare pentru a împiedica presupușii traficanți de droguri să ascundă și să spele bani în numerar între 2004 și 2008.