Așadar, proiectul adoptat de Camera Deputaților vizează unele măsuri referitoare la exercitarea dreptului de proprietate publică şi privată a statului, precum şi la administrarea eficientă a proprietăţilor statului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Camera Deputaţilor a adoptat un proiect pentru proprietățile confiscate

Propunerea legislativă creează cadrul legal astfel încât bunurile de natura clădirilor şi a terenurilor aferente, indiferent de natura acestora, echipamentelor încorporate în acestea, clădirilor speciale, precum şi orice alte bunuri imobile, intrate în proprietatea statului român prin confiscare, aflate în gestionarea ANAF şi situate pe teritoriul unor unităţi administrative-teritoriale, să fie transferate în domeniul public al acestora. Acest lucru va fi realizat fără plată.

În urma deciziei luate de forul decizional, propunerea merge la promulgare.

Prevederile propunerii legislative sunt aplicate şi acordurilor petroliere

Prevederile propunerii legislative sunt aplicate şi acordurilor petroliere aflate în vigoare la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2023 şi în cuprinsul cărora nu sunt prevăzute cotele de redevenţă datorate.

Legea petrolului 238/2004 arată că titularii acordurilor petroliere sunt obligaţi la plata către bugetul de stat a unei redevenţe petroliere.

„Titularii acordurilor petroliere sunt obligaţi la plata către bugetul de stat a unei redevenţe petroliere”, arată legea petrolului 238/2004.

Amintim că redevenţa petrolieră este „o cotă procentuală din valoarea producţiei brute extrase, pentru operaţiunile petroliere de exploatare a zăcămintelor petroliere”.

Camera Deputatilor
SURSA FOTO: Facebook/Camera Deputatilor

Redevenţa petrolieră va continua să fie datorată conform regimului de redevenţe

Potrivit deciziilor implementate de Camera Deputaților, redevenţa petrolieră va continua să fie datorată conform regimului de redevenţe stabilit prin acordurile petroliere în vigoare, regim ce include cotele procentuale, pragul de producţie brută şi modul de calcul, pentru „acordurile petroliere aflate în derulare la data intrării în vigoare a ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 91/2023 şi în cuprinsul cărora sunt prevăzute cotele de redevenţă datorate”.

Amintim că Senatul a adoptat propunerea legislativă pe 27 noiembrie 2023, în calitate de prim for sesizat. Votul Camerei a fost decizional. Astfel, legea merge la promulgare.

Camera Deputaților din România este una din cele două camere a Parlamentului bicameral al României. La fel ca Senatul, Camera este aleasă prin vot universal, liber, secret și direct de către cetățenii cu drept de vot ai României.