Schimbări majore pentru serviciul 112. Legea merge la promulgare

Serviciul 112. În cursul zilei de marți, deputații au votat în favoarea proiectului de aprobare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 48/2023, care vizează implementarea unor măsuri în cadrul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență. Acest proiect a primit sprijinul legislativ al Camerei Deputaților și urmează să fie promulgat în viitorul apropiat.

Ordonanța adoptată vizează implementarea soluțiilor tehnice pentru extinderea comunicațiilor de urgență prin intermediul tehnologiilor VoIP/IP și furnizarea de informații suplimentare către Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență. Scopul? Îmbunătățirea procesului de localizare a apelanților.

„Întrucât apelurile de urgenţă nu se pot genera şi transfera către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă utilizând tehnologia 4G (VoLTE/IP), chiar dacă terminalul dispune de astfel de servicii, iar tehnologia 2G prezintă limitări şi insuficienţe la nivelul capacităţilor tehnico-funcţionale, de securitate şi de trafic”, argumentează inițiatorii proiectului.

112
112 SURSA FOTO: Dreamstime

În plus, Ordonanța de Urgență adoptată abordează problemele legate de localizare, atât în ceea ce privește suprafețele extinse furnizate prin metodele de localizare primară (Cell-ID/Sector-ID), cât și din cauza unor deficiențe arhitecturale asociate acestei tehnologii. Aceste probleme au impact asupra transmiterii informațiilor de localizare avansată a telefoanelor mobile, cunoscută sub denumirea de Advanced Mobile Location (AML).

„Lipsa adoptării unor măsuri imediate cauzează creşteri semnificative ale ariilor de localizare ale terminalelor care efectuează un apel de urgenţă, ca urmare a faptului că acest tip de apel poate fi generat, la acest moment, doar prin utilizarea serviciilor oferite de tehnologia 2G. (…)

Luând în considerare faptul că, pentru apelurile generate de pe terminale mobile către numărul unic 112 şi clasificate ca urgenţe, în peste o treime din cazuri nu sunt furnizate informaţii care să permită indicarea unor arii restrânse de localizare, acest aspect afectând în mod direct gestionarea situaţiilor semnalate de către cetăţeni”, potrivit OUG.

OUG definește termenul de informaţii de localizare determinată

Conform Ordonanței de Urgență menționate, informația de localizare determinată se referă la:

„Datele care indică aria geografică probabilă în care se află echipamentul terminal al unui utilizator de telefonie mobilă şi care sunt transmise către SNUAU în format geodezic şi ca figură geometrică, rezultate prin aplicarea metodelor standardizate de localizare la nivel de reţea de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile”, potrivit OUG 48/2023.

Conform Ordonanței de Urgență, Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU) este obligat să convertească informațiile inițiale de localizare primară și, după caz, alte parametri tehnici de rețea care contribuie la localizarea terminalului de comunicații care inițiază un apel de urgență, în informații de localizare pe baza infrastructurii de rețea.

De asemenea, SNUAU trebuie să utilizeze informația de localizare determinată și, atunci când este disponibilă, informația de localizare obținută de la echipamentul terminal, pentru a asigura o localizare precisă a apelantului în situații de urgență.

„În cazul în care, pe timpul gestionării unei situaţii de urgenţă, agenţiile specializate de intervenţie solicită administratorului SNUAU furnizarea informaţiilor actualizate de localizare a terminalului mobil de la care s-a primit apelul sau comunicaţia de urgenţă către numărul unic pentru apeluri de urgenţă, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile actualizează şi retransmit automat informaţia de localizare determinată”, aflăm din OUG 48/2023.

Conform OUG, informația de localizare determinată este actualizată și retransmisă atunci când este efectuată o interogare manuală din aplicațiile Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU). Această actualizare se realizează prin intermediul unei funcții furnizate de operatorii de rețele publice de comunicații electronice mobile.

Pe data de 21 iunie 2023, proiectul a fost adoptat de Senat, care a acționat în calitate de prim for sesizat. Votul exprimat ulterior de Camera Deputaților a avut caracter decizional. În urma acestui proces, legea este trimisă spre promulgare.