Proiectul de Lege privind măsurile de reglementare a depozitării seminţelor de consum şi a regimului certificatelor de depozit a fost adoptat miercuri de Plenul Parlamentului, acesta urmând să fie transmis spre promulgare, a anunţat, miercuri, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR)
Îmbunătăţirea legislaţiei – cadru care reglementează licenţierea depozitelor şi regimul certificatelor de depozit este necesară pentru a asigura, începând cu noua recoltă a anului 2014, operaţionalizarea şi optimizarea procedurilor de licenţiere, regimul utilizării certificatelor de depozit emise în contul recoltei depozitate, ca un mecanism alternativă de gestionare a riscurilor economice datorate tranzacţionării directe de seminţe de consum imediat după recoltare, în condiţiile cele mai nefavorabile de preţ de vânzare.
Potrivit MADR, noua lege va reglementa strict procedura de acordare a licenţei de depozit, pe baza unui audit extern independent, desfăşurat de entităţi mandatate în acest scop de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi va desemna un administrator, pe bază de criterii şi norme procedurale de selecţie, obiective şi nediscriminatorii, cu atribuţii şi obligaţii în organizarea şi gestionarea regimului de evidenţă al certificatelor de depozit pe baza Registrului special al certificatelor de depozit.
De asemenea, entităţile mandatate de Ministerul Agriculturii, împreună cu administratorul, vor verifica periodic modul în care se respectă condiţiile/obligaţiile care au dus la acordarea licenţei de depozit şi regimul certificatelor de depozit şi monitorizează stocurile de seminţe de consum pentru care s-au emis certificate de depozit şi pe seama cărora s-au acordat credite.
Legea mai prevede reglementarea caracterului certificatelor de depozit şi a modului de utilizare a acestora, prin includerea certificatelor electronice de depozit, extinderea gamei de riscuri asigurabile, în cazul poliţelor de asigurare încheiate cu ocazia emiterii certificatelor de depozit, reglementarea situaţiilor în caz de deteriorare, furt sau pierdere a registrelor şi /sau a certificatelor de depozit.
Noua legislaţie va institui şi schema de garantare a finanţărilor acordate de instituţiile finanţatoare pe baza certificatelor de depozit, care se administrează de fonduri de garantare, care va asigura accesul fermierilor la finanţări acordate de bănci/instituţii financiare nebancare, pe baza certificatelor de depozit emise în contul recoltei depozitate. Instituirea Fondului de compensare a certificatelor de depozit, la dispoziţia deţinătorilor legali ai acestor certificate, ca persoană juridică de drept privat organizată în condiţiile legii, în baza actului constitutiv aprobat în prealabil de ministerul de resort, cu finanţare din surse proprii.
Fondul reprezintă un mecanism de compensare a deţinătorilor de certificate de depozit în situaţia indisponibilităţii stocurilor de seminţe de consum pentru care au fost emise aceste certificate.
Potrivit datelor MADR anunţate anul trecut, în perioada 2009 – aprilie 2013, depozitarii licenţiaţi beneficiari ai schemei certificatelor de depozit au emis un număr de 1.187 de certificate de depozit, aferent unei cantităţi de seminţe de consum de 1,644 milioane de tone, având o valoare actualizată la data curentă de 1,4 miliarde lei.
De această schemă au beneficiat numai un număr redus de operatori economici din agricultură (21 societăţi), care au atât calitatea de depozitar licenţiat, de producător de seminţe de consum şi deţinător de certificate de depozit emise de Fondul de Garantare a Creditului Rural /FGCR/.
Schema de garantare a certificatelor de depozit pentru seminţe de consum a fost operaţionalizată începând cu anul 2009 şi a funcţionat până în luna aprilie 2013 când a fost suspendată. Suspendarea schemei s-a realizat prin Decizia nr. 2/77394 din 10 aprilie 2013 a Comisiei pentru acordarea licenţelor de depozit pentru seminţele de consum, comisie constituită din reprezentanţi ai MADR, depozitari, procesatori şi comercianţi de pe filiera seminţelor de consum.