Un proiect legislativ considerat de mulți ca fiind „toxic” și „nociv” se va afla mâine pe Ordinea de zi a Comisiilor din Senat. Proiectul legislativ a trecut deja de votul deputaților, care au dat undă verde acestuia cu 182 de voturi "pentru", 93 "împotrivă" și două abțineri.
„Semnal de alarmă -proiectul de lege pentru politizarea ANCOM pe Ordinea de zi a Comisiei de IT din Senat mâine, ora 12!
Depus și apoi retras de Florin Iordache, redepus cu câteva ajustări de către mai mulți parlamentari de la alte partide în frunte cu Alfred Simonis (PSD), inițiativa este, în ansamblul său, una nocivă. Pe lângă faptul că admite posibilitatea de a numi în funcții cheie persoane cu studii care nu au nicio legătură cu activitatea instituției, aceasta este, în fapt, o altă tentativă a PSD de îngenunchere a unei instituții autonome de reglementare.
https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=23159
Despre prevederile toxice ale proiectului inițial aici găsiți mai multe detalii:
https://www.facebook.com/SilviaDinicaUSR/posts/2996433993787882
Voi vota împotriva acestui proiect. Vă țin la curent cu deciziile care se vor lua”, scrie senatorul USR, Silvia Dinică în postarea sa de pe Facebook.
Proiectul legislativ a trecut deja de Camera Deputaților
Amintim că, propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.22/2009 privind înființarea ANCOM, în sensul alinierii conducerii acesteia din punct de vedere al numirii și al conducerii la modalitatea de funcționare a conducerilor celorlalte organisme, precum ANRE și ASF.
De asemenea, menționăm că, în expunerea de motive a inițiatorilor acestui proiect de lege se arată următoarele:
„Având în vedere necesitatea promovării concurenței pe piața de comunicații, administrarea resurselor limitate, încurajarea investițiilor eficiente în infrastructură și a inovației, precum și contextul excepțional în care se regăsește întreaga societate românească, alături de comunitatea internațională, determinată de pandemia epidemiologică a virusului SARS-CoV-2, care a atras prin măsurile speciale impuse o creștere a normelor legislative la nivel european, apreciem că această intervenție legislativă va întări capacitatea administrativă a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații și va aduce un plus de eficiență în buna desfășurare a activității instituției.”
Camera Deputaților, ca prim for legislativ sesizat în cazul acestui proiect de lege, a adoptat în august această inițiativă cu 182 de voturi „pentru”, 93 „împotrivă” şi două abţineri. Părerile au fost împărțite la vot, liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, anunțând atunci că analizează posibilitatea atacării legii la CCR, în timp ce reprezentanții USR au votat împotriva proiectului de lege, liderul grupului, Cătălin Drulă, acuzând PSD de „control politic” al ANCOM.
Proiectul legislativ a primit un aviz favorabil din partea Comisiei pentru administrație publică și unul negativ din partea Consiliului Economic și Social (organ consultativ al Parlamentului și al Guvernului).