Mii de cupluri din China se înghesuiau să divorţeze la finalul anului trecut, pentru că de la 1 ianuarie 2021 a intrat în vigoare un nou Cod Civil, intens criticat, ce vine cu reguli foarte stricte pentru soţii care vor să pună capăt relaţiei.
Lege controversată în China: noul Cod Civil, ce este în vigoare de la 1 ianuarie anul acesta, a introdus o perioadă obligatorie de “relaxare” pentru cuplurile care vor să se despartă.
În urma acestei decizii, numărul divorţurilor a scăzut cu peste 70% de la începutul anului.
Legea a fost criticată la scară largă, pentru că împiedică libertăţile personale şi poate bloca oamenii în căsătorii nefericite sau chiar violente. Există şi susţinători ai legii, care scriu în presa de stat chineză că aceasta “asigură stabilitatea familiei şi ordinea socială”, relatează CNN.
Cum funcţionează această lege, mai exact?
În cazul în care doi soţi vor să divorţeze, ei trebui să aştepte 30 de zile de la depunerea cererii, perioadă în care oricare din ei poate retrage solicitarea. După expirarea celor 30 de zile, ei trebuie să depună o nouă cerere, pentru încheierea efectivă a căsătoriei.
China a înregistrat 296.000 de divorțuri în primul trimestru din acest an, arată datele Ministerului chinez al Afacerilor Civile. Asta înseamnă o scădere de 72% faţă de ultimul trimestru din 2020, când s-au înregistrat 1,06 milioane de divorţuri, dar şi o scădere de aproape 52% faţă de primul trimestru din 2020.
Noul Cod Civil este bazat pe acte normative locale, care sunt deja în vigoare în mai multe părți ale țării.
“Scăderea ratei căsătoriilor va afecta rata natalității, care la rândul său afectează evoluțiile economice și sociale”
Divorţurile au devenit un subiect sensibil în China, având în vedere creşterea constantă din ultimii ani, datorată în special emancipării femeilor. Soţiile au iniţiat 70% din toate divorţurile, transmite Federaţia Femeilor din toată China.
Decidenţii politici s-au văzut nevoiţi să ia măsuri, în paralel cu o campanie a autorităţile care îi încurajează pe oameni să aibă mai mulţi copii.
“Căsătoria și reproducerea sunt strâns legate. Scăderea ratei căsătoriilor va afecta rata natalității, care la rândul său afectează evoluțiile economice și sociale”, spunea, anul trecut, un oficial din Ministerul Afacerilor Civile.
Ministerul va “îmbunătăți politicile sociale și va spori eforturile de propagandă pentru a îndruma oamenii să stabilească valori pozitive în ceea ce privește dragostea, căsătoria și familia”, mai preciza acesta.
Pe lângă această perioadă de “relaxare” când vine vorba de divorţuri, în China se oferă şi stimulente pentru cei care aleg să se căsătorească, precum și pentru femeile care aleg să facă copii în loc să meargă la serviciu.