Legea dării în plată: "Decizia Curţii Constituţionale s-ar putea să se mai constituie în nişte dosare la Centrul de Soluţionare Alternativă. Dacă s-a mutat partea de soluţionare, de constatare a impreviziunii contractuale de unde era în instanţele de judecată, eu cred că vor fi mai mulţi consumatori care vor veni la centrul de soluţionare alternativă", a declarat, joi, Alexandru Păunescu, preşedinte al Colegiului de Coordonare al instituţiei, într-o conferinţă de presă. 

CCR a stabilit, pe 25 octombrie, că o sintagmă din prevederile Legii privind darea în plată trebuie eliminată, iar anumite dispoziţii ridică probleme de imprevizibilitate, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, afirmând că actul normativ poate fi considerat parţial neconstituţional. 

''Legea a fost declarată parţial neconstituţională. Dorinţa noastră este să dăm o soluţie dreaptă care să fie înţeleasă de bănci şi să fie acceptată de debitori.Instanţele judecătoreşti vor fi obligate să se supună deciziei noastre şi să verifice problematica impreviziunii la contractele ce tind a fi încheiate prin darea în plată'', a spus Dorneanu. 

CCR a respins, dar a şi admis în şedinţa din 25 octombrie mai multe excepţii privind dispoziţiile Legii dării în plată. 

''După analize repetate şi aprofundate, aprofundate pentru că au fost până acum peste 700 de cauze de la bănci sau de la debitori, din care pentru 581 abia suntem în faza de rapoarte, astăzi ne-am pronunţat asupra unui calup de 25 de dosare, pentru opt dosare am amânat pronunţarea pentru 27 (octombrie – n.r.), dar acolo se vor regăsi multe dintre concluziile pe care le-am adoptat astăzi. Soluţia noastră este diversificată, împărţită – două admiteri, două respingeri. Puteţi să spuneţi că a fost un fel de judecată solomonică, dar nu a fost deloc aşa'', a arătat Dorneanu. 

Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credit a intrat în vigoare pe 13 mai. 

AGERPRES