Legea „deepfake” prevede mai multe sancțiuni. Persoanele care creează astfel de conţinut, fără să scrie explicit pe cel puţin 15% din suprafaţa clipului video sau a fotografiei că este un clip video artificial generat de un soft de inteligenţă artificială generativă, riscă inclusiv închisoare până la doi ani.
Cei care încalcă legea „deepfake” riscă închisoare până la doi ani
De asemenea, cei care încalcă legea riscă să fie amendaţi cu sume între 600 de lei şi 90.000 de lei. Amintim că termenul se referă la fotografii sau videoclipuri care au fost manipulate digital pentru a înlocui asemănarea unei persoane în mod convingător cu cea a alteia.
„Săptămâna viitoare o să fie supusă la vot această iniţiativă legislativă, care prevede următorul lucru: cei care creează astfel de conţinut, fără să scrie explicit pe cel puţin 15% din suprafaţa clipului video sau a fotografiei că este un clip video artificial generat de un soft de inteligenţă artificială generativă, riscă inclusiv închisoare până la doi ani (…). Cei care fac riscă – pe lângă amenzi – inclusiv închisoare. Cei care distribuie un astfel de conţinut, ştiind că este unul care nu reflectă realitatea, riscă să fie amendaţi cu sume între 600 de lei şi 90.000 de lei”, a spus Bogdan-Gruia Ivan la TVR Info.
Ministrul a vorbit și despre atacul cibernetic la serverele Camerei Deputaţilor
Bogdan-Gruia Ivan a vorbit și despre atacul cibernetic la serverele Camerei Deputaţilor. Potrivit ministrului, acțiunea a fost asumată de câteva grupări de hackeri din afara ţării.
Totuși, doar unul dintre grupuri este cel care le-a realizat, iar acesta va răspunde în fața legii, spune ministrul.
„De acum patru zile a fost anulată şi revendicarea, au fost şterse şi toate acele fişiere cu informaţii, mare parte dintre ele publice, cu excepţia documentelor de identitate personală (…) cartea de identitate a premierului şi a liderului UDMR, în urma diligenţelor făcute de statul român”, a mai spus Bogdan-Gruia Ivan.
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a mai spus că atacul hackerilor asupra serverelor de la Camera Deputaţilor a reuşit „dintr-o eroare umană”.
Ministrul a susținut apoi că România are una dintre cele mai puternice sisteme de cibersecurity din Europa.