Astfel, în forma propusă de Ministerul Muncii, Guvernul ar urma să se retragă din Consiliul Economic şi Social, reprezentanţii acestuia vor fi înlocuiţi cu reprezentanţi ai societăţii civile. În plus, va fi redus termenul de avizare a proiectelor de acte normative, de la 20 zile la 7 zile lucrătoare. Indemnizaţiei membrilor va fi stabilită la 20% din cuantumul indemnizaţiei stabilite pentru preşedinte.
Documentul mai prevede că va fi constituit Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, ca organism consultativ, cu regulament propriu de organizare şi funcţionare.
Sindicatele, reprezentative doar cu jumătate plus unul dintre salariaţi
În ceea ce priveşte sindicatele, acestea vor fi recunoscute ca reprezentative doar dacă vor avea ca membri cel puţin jumătate plus unu din numărul salariaţilor unităţii respective, în condiţiile în care, în acest moment, sindicatele pot negocia contractul colectiv de muncă la nivel de unitate dacă au ca membri cel puţin o treime din numărul angajaţilor.
Este eliminată obligaţia pentru angajator de a acorda gratuit organizaţiilor sindicale din unitate spaţiu şi dotări şi înlocuirea cu posibilitatea negocierii acordării acestor facilităţi în contractul colectiv de muncă aplicabil. Plata zilelor prestate pentru activitate sindicală liderilor de sindicat va fi asigurată de organizaţia sindicală.
Contractele colective de muncă nu vor mai fi opozabile tuturor
Proiectul elimină aplicarea pentru toţi a contractelor colective de muncă şi prevede posibilitatea extinderii aplicării contractului colectiv de muncă de la nivelul unui sector de activitate la nivelul tuturor unităţilor din sector prin ordin al ministrului muncii.
Pentru a soluţiona confliectele de muncă, va fi înfiinţat pe lângă Ministerul Muncii Oficiului de Mediere şi Arbitraj a conflictelor colective de muncă. În plus, sunt revizuite etapele de negociere, în vederea soluţionării amiabile a conflictelor şi sunt reglementate greva de avertisment şi greva de solidaritate.
După ce textul va fi discutat cu partenerii sociali, Coaliţia de guvernare va decide dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului şi pe Legea dialogului social.
Legea dialogului social: Oficiul de Mediere şi Arbitraj va putea soluţiona conflictele colective de muncă
4 aprilie 2011, 17:21
Ultima modificare în 4 aprilie 2011, 20:21
Proiectul de lege privind dialogul social a fost prezentată de ministrul Muncii, Ioan Botiş, conducerii Coaliţiei de guvernare şi urmează ca documentul să fie discutat cu partenerii sociali. Este posibil ca Guvernul să încerce iar adoptarea legii prin asumarea răspunderii în faţa Parlamentului. Modificările legislative sunt majore, iar reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor s-au pronunţat deja împotriva acestora.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Topul celor mai mari salarii în companiile de stat din energie
- Dezghețul pieței hoteliere din București vine cu tarife mai mari
- Încă o țară interzice internetul
- Cum se anunță falimentul unei bănci
- PIB-ul pe cap de locuitor va fi de 15.143 euro, în Bucureşti
- Recomandare: Verificați cu atenţie contractele încheiate cu băncile pentru perioada următoare
- Oraşe în care sunt mai multe case decât locuitori!
- România, mai căutată de azilanți decât Portugalia sau Cehia
- Prețul face legea în domeniul reparațiilor de autoturisme
- Prețul gazelor inflamează relațiile dintre stat și producători