‘Luni ne întâlnim cu Pro Agro, Agrostar şi LAPAR ca să discutăm varianta finală a legii privind fondurile mutuale pentru că au fost anumite discuţii în Comisie, multe nelămuriri, critici la adresa ordonanţei şi urmează să vedem cum o armonizăm ca să iasă din Comisie pe înţelesul tuturor şi în avantajul tuturor. În două săptămâni merge în Comisii la vot pentru că aceasta este cel mai important. Din momentul în care noi dăm acordul în comisie şi dăm raportul în două trei săptămâni va fi în plen. Până la sfârşitul lunii noiembrie poate să treacă prin plen’, a spus Nini Săpunaru, prezent la Târgul Indagra.
Acesta a precizat că există posibilitatea ca penalizarea prevăzută în lege şi care se aplică celor care nu devin membri ai unui fond mutual să nu fie constituţională.
Până în luna septembrie a acestui an, două mari asociaţii ale fermierilor şi-au anunţat interesul pentru constituirea unui fond mutual, respectiv Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură (Pro Agro) şi Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, afirma, în septembrie, că fondul mutual îi va forţa pe fermieri să se asocieze pentru că altfel riscă să nu mai primească 80% din fondurile naţionale.
Pentru constituirea unui fond mutual, fermierii vor trebui să vină cu o contribuţie de 35%, iar contribuţia publică va fi de 65%, din care 75% reprezintă fonduri europene şi 25% sunt fonduri din bugetul naţional.
SURSA: Agerpres