România ar trebui să adopte legea holdingului, aceasta fiind una dintre recomandările pentru a sprijini companiile care realizează exporturi, crede Cezar Mereuţă, membru de onoare al Consiliului Ştiinţific al Institutului de Prognoză Economică al Academiei Române.
”Sunt patru mari recomandări pe care îmi permit să le fac. Prima este că trebuie găsit un model de creare de finanţare a companiilor exportatoare mijlocii, mari şi foarte mari româneşti”, a spus Cezar Mereuţă, prezent la ”Gala Capitalului Românesc”, eveniment organizat de Finmedia.
Acesta a spus că în strategia românească de export trebuie făcută astfel încât toate companiile româneşti cu export mai mare de 6,8 milioane de euro să fie ajutate pentru a-şi dezvolta exportul şi pe alte pieţe decât cele pe care activează. În al treilea rând, el a subliniat că trebuie, după 16 ani de discuţii, votată legea holdingului pe care, în 1996, un economist italian o considera ca fiind foarte importantă pentru România.
”Ultima recomandare este aceea că trebuie sprijint mediul de afaceri pentru ca unele companii româneşti să obţină statutul de companie transnaţională. Nu se poate ca după 23 de ani România să nu aibă nicio companie transnaţională în top 25 al anului 2011. În schimb, să fie prezente companii transnaţionale, nu câte una, mai multe, din ţări ca Solvenia, Ungaria, Estonia, Polonia şi Croaţia”, a declarat Mereuţă, citat de Agerpres.
De asemenea, Cezar Mereuţă a afirmat că pe piaţa substanţelor chimice Oltchim a reprezentat în 2011 a doua companie exportatoare a României, după Interagro.
”Pierderea exportului acestei companii depăşeşte ca importanţă cu mult problemele unei companii de stat cu performanţe proaste care trebuie să fie retehnologizată, privatizată şi aşa mai departe. Dacă vreţi, depăşeşte şi problema celor 3.200 de oameni. Ea este o problemă naţională pentru că pierderea Oltchim înseamnă pierderea, ieşitul la export, pe unul din cele importante domenii al economiei mondiale”, a declarat Cezar Mereuţă.
Nu în ultimul rând, el a atras atenţia asupra grupului ArcelorMittal şi a subliniat faptul că la grupul ArcelorMittal ”lucrurile pot fi extrem de severe pentru că investitorul care controlează patru capacităţi a anunţat că, dacă nu se rezolvă în mod pozitiv şi raţional problema energiei şi a certificatelor verzi el se retrage şi mută filialele în Algeria”.