Legea îi lasă pe șoferi fără permis. Devin pietoni pe loc, chiar și nevinovați. Ce se schimbă din 17 iulie

permis auto

SURSA FOTO: Dreamstime

Șoferii riscă să rămână fără permis din cauza testelor antidrog fals pozitive, iar OUG care ar putea clarifica aceste situații întârzie să fie publicată. Deși Guvernul a promis soluții rapide, lipsa publicării în Monitorul Oficial creează incertitudini.

OUG adoptată joi nu a intrat în vigoare. Șoferii riscă suspendarea permisului auto

Încă nu a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență (OUG) care prevede restituirea permisului de conducere în termen de 72 de ore în cazul unui test antidrog pozitiv, dar la care nu au sosit încă rezultele de laborator.

Deși Guvernul a adoptat Ordonanța joi, aceasta nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial. Conform surselor parlamentare, este posibil ca OUG să fie trimisă luni, 15 iulie, pentru publicare, ceea ce ar putea face ca aceasta să intre în vigoare cel mai devreme miercuri, 17 iulie, în mijlocul săptămânii viitoare.

Ordonanța de urgență ar putea intra în vigoare dacă va fi publicată luni în Monitorul Oficial și trimisă tot atunci la Parlament. Până în prezent, Senatul nu a fost convocat în sesiune extraordinară, iar aceasta este camera care trebuie să primească ordonanța.

După ce documentul ajunge la Parlament, conducerea Senatului are un termen de cinci zile pentru a deschide o sesiune extraordinară și a convoca senatorii pentru discuții.

Deși Guvernul a adoptat OUG joi, iar premierul a declarat că va produce efecte imediate, la acest moment, ordonanța nu a fost publicată în Monitorul Oficial și nu este clar când se va întâmpla acest lucru.

Ce presupune OUG adoptat?

În urma modificărilor adoptate joi, Guvernul va suspenda permisele de conducere ale șoferilor care refuză testele antidrog pentru o perioadă de trei zile. Dacă rezultatele testelor nu sunt disponibile în acest interval, permisele vor fi restituite.

SURSA FOTO: Dreamstime

Ministrul Sănătății a menționat că testele vor fi procesate inclusiv în weekend și a subliniat că nu înțelege motivele pentru care unii aleg să refuze testarea. Alexandru Rafila a accentuat importanța acordării unui timp adecvat pentru obținerea rezultatelor.

El a explicat că există două tipuri de analize și a justificat termenul de 72 de ore necesar pentru rezultate, inclusiv pentru transportul probelor către laboratoarele regionale.

„E necesar să existe un timp rezonabil în care problemele să fie procesate. Discutăm despre două tipuri de analiză: calitativă, la care rezultatul poate să fie pozitiv sau negativ, iar după această probă, dacă testul e pozitiv se trece la determinarea cantitativă a substanței halucinogene din proba analizată.

E un proces de laborator, e firesc. 72 de ore, inclusiv transportul de la locul de prelevare până la unul dintre laboratoarele regionale, e un termen rezonabil”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

El a accentuat că numărul testelor nu va fi foarte mare, subliniind că nu trebuie să existe impresia că un singur laborator va gestiona mii de analize.

Ministrul a menționat că au fost detectate doar câteva cazuri, iar soluția temporară constă în organizarea laboratoarelor regionale pentru testele antidrog. Transportul probelor biologice va fi asigurat de Ministerul Afacerilor Interne, ceea ce va permite efectuarea analizelor și în weekend.