„Legea Mirosurilor”, cunoscută și sub numele de Legea 123/2020, a fost oficializată acum câțiva ani, dar aplicarea sa întârzie. Această măsură legislativă a fost concepută pentru a reduce disconfortul olfactiv al cetățenilor, însă prevederile sale rămân încă neimplementate.

Potrivit actului normativ, Guvernul ar trebui să elaboreze un plan de gestionare a disconfortului olfactiv și o metodologie pentru determinarea acestuia în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare. Cu toate acestea, normele necesare pentru implementarea legii nu au fost încă emise.

La scurt timp după publicarea legii în Monitorul Oficial, Ministerul Mediului a supus dezbaterii publice un proiect de hotărâre care includea cele două norme subsecvente. Cu toate acestea, implementarea legii a stagnat în această fază, deoarece Guvernul nu a adoptat hotărârea la timp.

Ministerul Mediului lucrează la o nouă metodologie

Ministerul Mediului a explicat că în prezent lucrează la o nouă metodologie adaptată standardelor europene pentru gestionarea mirosurilor. Standardul relevant, SR EN 13725:2022, care furnizează metode actualizate pentru măsurarea intensității mirosurilor, a fost publicat doi ani după intrarea în vigoare a Legii 123/2020.

Ministerul Mediului a informat că proiectul de hotărâre a Guvernului privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea nivelului de disconfort olfactiv și a Planului de gestionare a disconfortului olfactiv este în prezent în fază de analiză la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, precum și la Ministerul Sănătății.

Această revizuire este necesară pentru a incorpora observațiile și propunerile primite în urma dezbaterii publice de la diverse entități, inclusiv autorități publice locale, institute de cercetare și organizații neguvernamentale. Scopul este și de a asigura o armonizare adecvată a prevederilor cu standardul SR EN 13725:2022.

Ce se va întâmpla cu „Legea mirosurilor”

Ministerele implicate au intenția de a finaliza un proiect dedicat exclusiv gestionării disconfortului olfactiv și de a desfășura noi consultări publice pentru proiectul revizuit. Aceasta înseamnă că, momentan, prevederile legii referitoare la sancționarea companiilor responsabile de poluarea olfactivă nu vor putea fi aplicate.

Deși „Legea Mirosurilor” a fost creată pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor prin reducerea disconfortului olfactiv, întârzierile în elaborarea și adoptarea normelor necesare continuă să împiedice implementarea efectivă a acesteia. Ministerul Mediului și alte instituții relevante lucrează în prezent pentru a alinia legislația cu standardele europene și pentru a asigura aplicarea sa în viitorul apropiat.

Situaţii în care s-ar putea aplica legea

bucatarie gatit mancare aragaz
Nu trebuie să-ţi deranjezi vecinii cu mirosurile de mâncare / SURSA FOTO: Dreamstime

Rodica Militaru, unul dintre iniţiatorii legii, explica cu ceva timp în urmă că legea poate fi invocată în situații în care locatarii gătesc cu ușa deschisă spre scara blocului. Din această cauză, ei îi deranjează prin mirosurile de mâncare pe vecini.

„Cred că vecinii ar trebui să fie preocupaţi de buna convieţuire. Nici înainte de apariţia legii nu era de dorit ca, în loc să deschidă geamul când găteşte, vecinul să deschidă uşa spre hol, să se răspândească mirosul de gătit în tot blocul.

Dar dacă există acest obicei în mod constant şi vecinul nu ţine cont de solicitările celorlaţi locatari, da, legea poate fi invocată. Dacă mirosurile sunt ocazionale şi în aer liber, cred că putem fi cu toţii înţelegători. (…)

În mod normal nu găteşte nimeni ceapă, peşte, grătar 24 de ore din 24. (…) Dacă sunt oameni care nu înţeleg, ei pot să intre sub incidenţa aceastei legi”, a afirmat Rodica Militaru.

OUG 195/2005, completată cu Legea mirosurilor prevede amenzi de:

  • până la 30.000 de lei pentru persoane fizice;
  • până la 80.000 de lei pentru firme.