„Legea Nordis” a trecut de Senat
„Legea Nordis” a trecut de Senat. Dezvoltatorii imobiliari care utilizează fondurile cumpărătorilor de imobile în alte scopuri decât cele destinate achiziției riscă sancțiuni financiare de 1% din cifra lor de afaceri. Aceasta este prevederea unui amendament aprobat marți la propunerea legislativă pentru completarea articolului 22 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții.
Membrii Comisiilor juridică și pentru administrație din Senat au aprobat mai multe amendamente destinate dezvoltatorilor imobiliari care înșeală clienții. Aceste amendamente au fost acceptate împreună cu raportul la proiectul de act normativ.
Setul de amendamente pentru Legea Construcțiilor a fost susținut de coaliția de guvernare, formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale. În paralel, un al doilea proiect, susținut de USR, a fost discutat și respins.
Principalele amendamente ale coaliției includ:
- Înscrierea în Cartea Funciară a promisiunilor obligatorii, pentru a elimina posibilitatea ca un dezvoltator să poată promite casa sau apartamentul mai multor persoane, conform declarațiilor liderului senatorilor PSD, Daniel Zamfir;
- Limitarea avansului la 15%, cu plăți ulterioare ce vor fi efectuate în funcție de stadiile de dezvoltare: 25% la finalizarea structurii și 25% la finalizarea instalațiilor;
- Sancțiuni de 1% din cifra de afaceri pentru dezvoltatorii care folosesc banii obținuți din avans în alte scopuri decât ridicarea construcției.

Promisiunile obligatorii, înscrise în cartea funciară
Senatorul PSD Daniel Zamfir, membru al Comisiei pentru administrație, a declarat că, prin amendamentele discutate împreună cu colegii din coaliția de guvernare, s-a stabilit clar înscrierea în cartea funciară a promisiunilor obligatorii. Aceste prevederi au blocat orice posibilitate ca un dezvoltator să poată promite mai multor persoane.
De asemenea, a fost limitat avansul plătit de cumpărător la 15%, iar plățile ulterioare vor fi efectuate în funcție de stadiile de dezvoltare: 25% la finalizarea structurii și 25% la finalizarea instalațiilor.
„S-a stabilit, prin amendamentele pe care le-am discutat împreună cu colegii din coaliția de guvernare, foarte clar, înscrierea în cartea funciară a promisiunilor obligatorii. Cu această prevedere legală am blocat orice posibilitate ca un dezvoltator să poată promite mai multor persoane, am limitat avansul plătit de persoană la 15% și, ulterior, plățile să se facă în funcție de stadiile de dezvoltare. La finalizarea structurii – 25%, la finalizarea instalațiilor – 25%”, a spus acesta.

Daniel Zamfir a subliniat că, în acest mod, cumpărătorii vor avea posibilitatea ca avansul să fie plătit în funcție de stadiul lucrării, ceea ce va asigura că dezvoltarea imobiliară este în curs de execuție și va garanta că banii nu sunt utilizați în alte scopuri.
„Am stabilit și sancțiuni, am propus 1% din cifra de afaceri pentru dezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor în alte scopuri. Am stabilit – consumatorii să fie trecuți, în situația falimentului, să fie creditori privilegiați, adică să fie primii după statul român, cei care să-și recupereze eventualele sume, dacă există posibilitatea falimentului.
Suntem în situația în care dezvoltatorul este pus să garanteze că această dezvoltare imobiliară se face corect, iar cumpărătorul să aibă siguranța că obține un produs în baza lucrărilor pe care le-a plătit”, a explicat senatorul.
Proiectul a fost inițiat de parlamentari din cadrul PSD.
În 2024, jurnaliștii de la Recorder au realizat o investigație detaliată, care a scos la lumină dovezi clare ale neregulilor comise de Nordis Management. Una dintre cele mai grave dezvăluiri a fost că anumite apartamente din ansamblurile rezidențiale și hotelurile promovate de companie au fost vândute de mai multe ori, fără ca acestea să fie finalizate sau livrate.