1. La articolul 3, alineatul (3) va avea urmatorul cuprins:"(3) Terenurile care urmeaza sa fie retrocedate in conformitate cu prevederile Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, se transmi
1. La articolul 3, alineatul (3) va avea urmatorul cuprins:
„(3) Terenurile care urmeaza sa fie retrocedate in conformitate cu prevederile Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, se transmit, la cererea comisiilor judetene, comisiilor locale.”
2. La articolul 4 alineatul (1), dupa litera e) se introduce litera f) cu urmatorul cuprins:
„f) cumpararea sau schimbul de terenuri cu destinatie agricola, in vederea concesionarii sau arendarii acestora, pentru realizarea de exploatatii agricole optime; schimbul de terenuri cu destinatie agricola se admite numai in cadrul aceluiasi judet.”
3. La articolul 6, alineatele (1) si (3) vor avea urmatorul cuprins:
„Art. 6. – (1) Veniturile realizate de Agentia Domeniilor Statului se pastreaza in conturi purtatoare de dobanzi deschise la banci comerciale sau la Trezoreria statului.
…………………………………………………………………………………………
(3) Sumele colectate in fondul „Dezvoltarea agriculturii romanesti” sunt destinate programelor de dezvoltare a pietelor interne si externe, programelor de cercetare, programelor de dezvoltare a fermelor private si altor programe, inclusiv cele de restructurare a societatilor comerciale din domeniul de activitate al Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, in scopul privatizarii eficiente a acestora, precum si cumpararii de terenuri cu destinatie agricola.”
4. La articolul 7, alineatele (1), (7) si (8) vor avea urmatorul cuprins:
„Art. 7. – (1) De la data intrarii in vigoare a prezentei legi Agentia Domeniilor Statului va inventaria terenurile cu destinatie agricola aflate in exploatarea societatilor comerciale prevazute la art. 1 si 2 si terenurile detinute in administrare de institutele si statiunile de cercetare si productie agricola, de universitati si de unitatile de invatamant agricol si silvic, prevazute in anexa nr. 2, si a societatilor nationale care functioneaza sub autoritatea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, prevazute in anexa nr. 4.
…………………………………………………………………………………..
(7) Agentia Domeniilor Statului, impreuna cu Oficiul National de Cadastru, Geodezie si Cartografie, va inventaria terenurile care fac obiectul reconstituirii dreptului de proprietate, potrivit Legii nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legii nr. 1/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si le va preda pe baza de protocol comisiilor locale, in vederea eliberarii titlurilor de proprietate si punerii in posesie a celor indreptatiti.
(8) In situatia in care Agentia Domeniilor Statului constata ca au fost savarsite abuzuri comise prin acte administrative in aplicarea Legii nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si a Legii nr. 1/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, aceasta se poate prevala de prevederile art. 60-62 din Legea nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau poate sesiza instantele judecatoresti in a caror raza teritoriala este situat terenul.”
5. La articolul 14 alineatul (1), dupa litera b) se introduc literele c) si d) cu urmatorul cuprins:
„c) negociere directa;
d) licitatie publica cu strigare.”
6. La articolul 14, dupa alineatul (3) se introduc alineatele (31) si (32) cu urmatorul cuprins:
„(31) In cazul vanzarii prin negociere directa, asociatia salariatilor, constituita conform art. 16 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale, aprobata prin Legea nr. 44/1998, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si societatile agricole, asociatiile agricole si alte forme asociative din agricultura, cu personalitate juridica, au dreptul sa cumpere actiuni scoase la vanzare, conform prevederilor alin. (3).
(32) In cazul vanzarii de actiuni prin licitatie publica cu strigare, membrii conducerii societatii comerciale au dreptul sa cumpere actiuni scoase la privatizare, conform prevederilor alin. (2).”
7. La articolul 14, dupa alineatul (5) se introduce alineatul (6) cu urmatorul cuprins:
„(6) Criteriul de departajare a ofertantilor in cadrul vanzarii actiunilor prin metoda de licitatie cu strigare este pret/actiune, iar in cadrul vanzarii prin negociere directa, criteriile sunt pret/actiune, cuantumul redeventei oferite, pregatirea de specialitate pentru persoanele fizice, respectiv capacitatea tehnica si financiara si experienta in exploatarea terenului, pentru persoanele juridice, precum si alte criterii stabilite prin caietul de sarcini. In cadrul negocierii se vor stabili clauze pentru pastrarea obiectului de activitate si protectia salariatilor.”
8. La articolul 18 alineatul (4), dupa litera b) se introduc literele c) si d) cu urmatorul cuprins:
„c) negociere directa;
d) licitatie publica cu strigare.”
9. La articolul 23, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
„Art. 23. – (1) Daca in urma ofertarii unei societati comerciale si a oferirii de facilitati, conform art. 15 din prezenta lege, nu au fost inregistrate cereri de cumparare de actiuni, se poate proceda la divizarea societatii comerciale pe ferme si centre de profil, in baza unui studiu de fezabilitate si cu aprobarea adunarii generale a actionarilor, potrivit mandatului special acordat de Agentia Domeniilor Statului, sau la restructurarea societatii, prin vanzare de active, concesionare ori arendare de terenuri, in conformitate cu prevederile prezentului capitol.”
(continuare in numarul viitor)
10. La articolul 29, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
„(2) Contraventiilor prevazute in prezenta lege le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002.”
Art. II. – Procedurile din cadrul procesului de privatizare si/sau concesionare, incepute inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi, respectiv cele pentru care s-au publicat deja ofertele de privatizare/concesionare, raman valabile si se vor derula pana la finalizarea acestuia, potrivit prevederilor legale in vigoare la momentul declansarii lui.
Art. III. – Legea nr. 268/2001, cu completarile ulterioare, precum si cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, va fi republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.
Art. IV. – Prezenta lege intra in vigoare in termen de 30 de zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 12 septembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.
p. PRESEDINTELE SENATULUI, ALEXANDRU ATHANASIU
Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 23 septembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.
p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR, VIOREL HREBENCIUC
Bucuresti, 14 octombrie 2002. Nr. 549.