Liderul Partidului Social Democrat (PSD) a declarat, marți, că în coaliția de guvernare se va ajunge la un acord cu privire la legea offshore. Această lege va permite extragerea gazului din Marea Neagră.
Vestea pe care toată România o așteaptă! Marcel Ciolacu a spus tot. Se va întâmpla chiar în acest an
Marcel Ciolacu a declarat că întreaga coaliție de guvernare a convenit să rezolve situația Legii offshore, motiv pentru care proiectul acesteia va fi depus, săptămâna viitoare, în Parlament.
Prin acest proiect, România ar urma să oprească 60% din redevențe, respectiv 64% din venituri, după aplicarea taxelor pentru companiile partenere.
”Am convenit în Coaliție să rezolvăm situația Legii offshore care reglementează exploatarea gazelor naturale în Marea Neagră. Cu toții suntem de acord în privința împărţirii veniturilor din această exploatare că cea mai mare parte să revină statului român şi o parte mai mică către companiile private. Mai exact, vorbim de un procent de 64% pentru stat și de, respectiv, 36% pentru firme”, spune liderul Partidului Social Democrat.
Românii vor avea de câștigat
Președintele Camerei Deputaților se arată bucuros de faptul că, după patru ani de ezitări și amânări, această lege va fi adoptată. Marcel Ciolacu spune că românii vor avea de câștigat pe seama Legii offshore, subliniind, de asemenea, că România dorește să reducă dependența de gazul rusesc.
”După 4 ani de amânări și ezitări, mă bucur că am ajuns la o concluzie din care românii vor avea, la final, de câștigat. Știm că există companii interesate care ar putea demara rapid exploatarea, o șansă cu atât mai importantă în contextul în care România dorește să reducă dependența de gazele rusești. Cei de la ANRM susțin că în partea românească a Mării Negre există zăcăminte de gaze estimate la 200 de miliarde de metri cubi, în condițiile în care consumul național este de aproximativ 11 miliarde de metri cubi”, a declarat Marcel Ciolacu pentru Economedia.
Când va începe extracția gazelor naturale
Directorul general al companiei Black Sea Oil & Gas (BSOG), Mark Beacom, spune că extracția de gaze naturale va începe în al doilea trimestru al acestui an, mult mai târziu decât s-a estimat inițial, scrie Reuters.
”Cu cooperarea constructivă a tuturor părţilor implicate, primele cantităţi de gaze vor fi extrase în al doilea trimestru din 2022. Punctul nostru de vedere este că subminarea continuă a producătorilor locali prin introducere constantă de noi măsuri dăunătoare este motivul pentru care România a eşuat în a-şi atinge capacitatea semnificativă de producţie şi nu va face decât să prelungească această situaţie”, spune acesta.