Legea care limitează fenomenul „fugarilor”, promulgată

Luni, pe 3 iunie, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care completează art. 16 din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală. Conform noilor prevederi, costurile aferente preluării fugarilor care s-au sustras de la urmărirea penală sau de la judecată vor fi luate în considerare la stabilirea cheltuielilor judiciare.

Actul normativ a fost adoptat decizional de Camera Deputaților pe 14 mai.

Conform legii, cheltuielile suportate de statul român, în cazul în care persoana solicitată, extrădată sau extrădabilă s-a sustras de la urmărirea penală sau de la judecată, vor fi incluse în cheltuielile judiciare, stabilite de instanța de executare, conform Codului de procedură penală.

Pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de aducerea în țară a persoanei solicitate, extrădate sau extrădabile care s-a sustras de la executarea pedepsei, autoritățile române au drept de regres la instanța civilă competentă.

Această cauză se judecă cu celeritate și este scutită de taxă de timbru.

Categoriile cheltuielilor prevăzute se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Justiției și a Ministerului Afacerilor Interne.

În termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Guvernul va adopta hotărârea prevăzută la art. 16 alin. (8) din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu completările aduse prin prezenta lege.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (SURSA FOTO: Facebook, Klaus Iohannis)

A fost promulgată legea privind pescuitul și protecția resurselor acvatice vii

Tot luni, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind pescuitul și protecția resurselor acvatice vii. Actul normativ stabilește cadrul legal pentru:

  • activitatea de pescuit, având în vedere protecția, conservarea, repopularea, administrarea și exploatarea resurselor acvatice vii din habitatele acvatice naturale;
  • comercializarea produselor obținute din pescuit atunci când această activitate are loc pe teritoriul României și în apele aflate sub jurisdicția națională a României, de către nave sub pavilion românesc sau sub pavilionul altor state;

Conform legii promulgate, sunt considerate habitate acvatice naturale următoarele:

  • Dunărea teritorială, Delta și lunca inundabilă a Dunării;
  • Rezervația Biosferei Delta Dunării, complexul lagunar Razelm-Sinoe și lacurile litorale;
  • pârâurile, râurile și lacurile de munte, colinare, de șes și zonele lor inundabile, precum și brațele moarte ale râurilor;
  • bălțile și lacurile naturale lipsite de instalații hidrotehnice pentru alimentarea, reținerea și evacuarea apei;
  • lacurile de acumulare, inclusiv zonele lor inundabile la viituri;
  • rețeaua de canale magistrale din sistemele hidroameliorative, de navigație și hidroenergetice și ramificațiile acestora;
  • apele maritime interioare, marea teritorială și zona economică exclusivă a României.

Mai multe puteți citi aici.