TVA scade de la 19% la 5% pentru pompele de căldură, panourile fotovoltaice și panourile solare termice, potrivit unei legi promulgată, joi, de președintele Klaus Iohannis.

Legea a fost aprobată pe 13 decembrie 2020 de Camera Deputaților cu 265 de voturi „pentru” și o abținere.

„Este vorba de o lege care încurajează investiţiile în sisteme de producere mici de energie, încurajarea prosumatorilor, dar şi în eficienţa energetică, prin instalarea de pompe de căldură, de asemenea, prin instalarea de panouri solare termice. Mă bucur, vă spun sincer, mă bucur că acest proiect a găsit susţinere transpartinică, că, în anumite comisii, de pildă, în Comisia pentru buget, finanţe, colegii şi-au adus contribuţia, prin amendamente, şi chiar au fost introduse acele kituri de instalare a panourilor fotovoltaice, în reducerea de TVA la 5%. Genul acesta de proiecte reduce, până la urmă, factura la energie, în plină criză energetică. Şi ştiţi că am mai spus-o de nenumărate ori de la această tribună, criza energetică se va termina atunci când vor începe cu adevărat investiţiile în producţia de energie. Prosumatorii din România pot să fie încurajaţi cu astfel de legi, stimulaţi să-şi instaleze acele panouri fotovoltaice, reducând taxele pe care statul le aplică asupra lor”, spunea în timpul dezbaterilor din plenul Camerei Deputaților Cristina Prună, deputat USR, unul dintre inițiatori.

Noua lege modifică art.291 alin.(3) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, în sensul reducerii cotei de TVA, aferentă livrărilor de pompe de căldură, panouri fotovoltaice și panouri solare termice, de la cota standard de 19%, la 5% asupra bazei de impozitare.

Cât îi ajută de fapt pe români scăderea TVA-ului la fotovoltaice 

Inițiatorii acestui proiect legislativ, deputații USR Cristina Prună și Adrian Wiener estimează că numărul prosumatorilor se va dubla până la finalul anului viitor, în prezent fiind deja aproximativ 30.000 de români care folosesc energie verde. Reducerea ar fi de aproape 120 de euro la 1 kW instalat, conform calculelor specialiștilor în energie verde.

”În momentul de față, practic 1 kW instalat este 1000 de euro. Dacă luăm această valoare ca referință, cu un TVA de 19%, prețul la un TVA de 5% ar fi 882 de euro 1 kw instalat. De la momentul promulgării, legea ar trebui să intre în vigoare de la publicarea ei în Monitorul Oficial”, a explicat expertul în energie Cristina Prună, vicepreședintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, într-un interviu acordat Ziare.com.