Probabilitatea ca vârsta de pensionare să crească este foarte mică
Probabilitatea ca vârsta de pensionare să crească este foarte mică, dă asigurări ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu. Ea a reamintit că vârsta de pensionare este stabilă.
Ea nu va creşte nici arbitrar, nici ad-hoc, nefiind în „pixul unui ministru, al unui Guvern”. Creşterea vârstei de pensionare se va decide în funcție de speranța de viață din România.
„Creșterea vârstei de pensionare este un mecanism în care, dacă speranţa de viaţă nu creşte o lună, vom rămâne la aceeaşi vârstă de pensionare.
În prezent, speranţa de viaţă în România este la bărbaţi 70,4 ani bărbaţi, iar la femei 78 de ani. Probabilitatea ca vârsta de pensionare să crească este foarte mică”, a declarat ea pentru România TV.
Simona Bucura Oprescu a reamintit că noua lege a pensiilor nu se adresează doar pensionarilor, ci și angajaților actuali.
Prin noua lege a pensiilor, cetățenii români vor beneficia de puncte de stabilitate în plus, ceea ce, pentru o vechime în muncă mai mare de 25 de ani, îi va ajuta să aibă o pensie mai bună.
„Actul normativ va aduce echitate între pensionari şi va consolida principiul contributivităţii, aceasta fiind cea mai amplă reformă a pensiilor.
Noua lege este sustenabilă şi va aduce stabilitate sistemului de pensii din România”, a precizat ministrul Muncii și Solidarității Sociale.
A fost promulgată noua lege a pensiilor
Vă amintim că miercuri, pe 29 noiembrie 2023, președintele României a dat aprobarea pentru legea pensiilor, care fusese adoptată în Parlament săptămâna precedentă.
Conform noului act normativ, în cursul anului viitor, pensiile vor beneficia de două majorări. Prima ajustare va avea loc la 1 ianuarie, cu un procent de 13,8. Ulterior, prin recalculare, o nouă majorare va avea loc începând cu 1 septembrie.
PSD a caracterizat legea pensiilor drept „cel mai important obiectiv politic”, conform unui comunicat de presă emis de social-democrați. PSD afirmă că, prin adoptarea noii legi a pensiilor în termenul stabilit, s-a onorat angajamentul față de pensionari, și anume eliminarea plafonului de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile prevăzut în PNRR. Potrivit PSD, aceste cheltuieli ar fi putut determina înghețarea punctului de pensie până în anul 2070.