Noua Lege a pensiilor 2024. Iată toate detaliile despre noul mod de calcul al pensiilor din România. Ce trebuie să ştie toţi seniorii despre modul în care Casa de Pensii le va calcula venituri începând cu noul an?
Legea pensiilor 2024. Se schimbă modul de calcul al pensiilor din România
Legea pensiilor 2024. Noua lege a pensiilor vine cu o gamă largă de modificări, printre care şi cea legată de modul de calcul al pensiei.
Pe viitor, cuantumul pensiei va fi calculat prin înmulţirea VPR (valoarea punctului de referinţă) cu numărul total de puncte realizat de persoana asigurată la sistemul public de pensii.
Valoarea punctului de referinţă va fi 81 de lei, în momentul în care legea va intra în vigoare. Din fericire, VPR nu va rămâne aşa. Va fi indexat anual cu rata inflaţiei, la care se va adăuga jumătate din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Această indexarea va avea loc în fiecare lună ianuarie.
Cum se calculează VPR şi câte puncte primeşte un asigurat?
Legea pensiilor 2024. VPR este raportul dintre valoarea punctului de pensie la momentul intrării în vigoare a noii Legi a Pensiilor și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de fosta lege. În legislaţia anterioară, acest nivel mediu al stagiilor de cotizare era de 25.
Cât despre numărul total de puncte realizat de asigurat, acesta se calculează făcând suma punctajelor anuale ale acestuia și a numărului de puncte de stabilitate.
Punctajul anual al asiguratului este calculat prin împărțirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.
Cei care au lucrat mai mult de 25 de ani vor primi şi anumite bonusuri, prevede noua legislaţie.
Aşadar, peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate:
- 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani.
- 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani.
- 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.
Românii care au un stagiu de cotizare de 26 de ani vor beneficia de o mărire a pensiei până la suma de 1.881,5 lei, faţă de cei 1.775 de lei pentru cei care au muncit 25 de ani.
Mai mult, cei care au muncit 27 de ani vor beneficia de o pensie de 1.988 de lei. Cei care au muncit timp de 30 de ani ar beneficia de o pensie generoasă în valoare de 2.307,5 lei.
Pentru cei cu 31 de ani de cotizare, pensia s-ar situa la suma de 2.431,75 de lei.
Creşte punctul de pensie de la 1 ianuarie. Cum a evoluat acesta în ultimii ani?
Legea pensiilor 2024. În plus, de la 1 ianuarie 2024, va creşte şi valoarea punctului de pensie în România. Acesta se va majora cu 13,8%, potrivit planurilor guvernanţilor, ajungând la 2.032 de lei.
Iată cum a evoluat punctul de pensie în România în ultimii zece ani, potrivit Casei de Pensii: