Cresc pensiile anul viitor! Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat cum se va aplica legea pensiilor. Actul normativ va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
Cine primeşte 80% în plus la pensie? Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat joi, pe 30 noiembrie, cum se va aplica legea pensiilor. Actul normativ va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024.
Cine primeşte 80% în plus la pensie? Cum vor crește pensiile anul viitor
Cine primeşte 80% în plus la pensie? Potrivit acesteia, „pensiile românilor vor crește fiecare în funcție de stagiul de cotizare, punctele asimilate, respectiv cele de stabilitate”.
„Creșterile pensiilor vor fi între zero, fiindcă vor fi români care vor primi același cuantum în urma recalculării, nicio pensie nu va scădea, și români care vor avea creșteri peste 80% în cazul celor care au fost cu indemnizația minimă socială, având salariul minim pe economie la un stagiu de cotizare de peste 35 ani”, a declarat Simona Bucura Oprescu.
Ministrul Muncii a adăugat că „impactul bugetar este de 6% din PIB plus cele 10 miliarde pentru anul 2024. Este o lege sustenabilă, aduce respect pentru români”.
Oficialul a vorbit, de asemenea, despre plata pensiilor în luna decembrie. Potrivit acesteia, vor fi ultimele pensii înainte de majorarea de la 1 ianuarie 2024 pe care o așteaptă toți pensionarii. Au fost discuții referitoare la eventuale întârzieri, a mai precizat Simona Bucura Oprescu.
„Această reformă ne-a ajutat să renegociem PNRR și să scoatem acel procent de 9,4%. Nu vor fi întârzieri la plata pensiilor în decembrie”, a spus ea la Realitatea PLUS.
Pensionarii din grupele speciale de muncă nu vor avea de suferit
Tot astăzi, ministrul a oferit clarificări cu privire la impactul noii legi a pensiilor asupra pensionarilor care au avut perioade lucrate în grupe speciale de muncă.
Potrivit ministrului, aceștia nu vor înregistra pierderi financiare, deoarece legea se aplică pentru viitor și menține drepturile pentru categoriile de muncă afectate.
Ministrul spune că drepturile nu au fost afectate pentru categoriile de muncă unde angajatorii au plătit la BASS.
”Și nu în ultimul rând, aceasta analiză a ținut cont și de bolile declarate de angajatori. Adică acolo unde am găsit o analiză care să stea în picioare, am menținut aceste condiții de muncă”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu la România TV.
Autoritățile au promis, de nenumărate ori, că vor rezolva inechitățile din sistem.
Asta înseamnă că, un bărbat și o femeie, ambii cu un stagiu de cotizare egal, vor avea din septembrie, venituri egale. Mai multe puteți citi aici.