Legea Pensiilor a fost adoptată în Senat! Toate pensiile vor fi recalculate

bani lei pensii salarii

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Legea pensiilor a trecut de votul Senatului. Marți, 14 noiembrie, senatorii au dat aviz pozitiv legii ce va aduce majorări substanțiale în 2024 pentru aproape 5 milioane de pensionari.

Legea pensiilor, adoptată în Senat! Ce se întâmplă acum cu pachetul legislativ plecat de la Guvern?

Legea pensiilor a trecut de Senatul României! Pachetul legislativ care prevede două majorări ale pensiilor în 2024 merge acum la Camera Deputaților.

Senatul a adoptat totul în regim de urgență. Ȋn plen, au fost 85 de voturi „pentru” și numai 6 „împotrivă”. 19 senatori s-au abținut de la vot astăzi.

Camera Deputaților este for decizional în acest caz și nu sunt așteptate mari surprize nici acolo.

Ȋn plen, liderii senatorilor USR şi AUR au solicitat retrimiterea noii Legi a pensiilor la comisii. Cererile opoziției au fost însă respinse în plen.

Senatorii USR și AUR s-au abținut de la vot. Claudiu Târziu (AUR) a explicat că legea nu este ceea ce trebuie, însă nu s-a votat împotrivă „pentru că o mărire cât de cât e mai bună decât nimic”.

Vestea de azi din Senat este una foarte bună pentru cei mai bine de 4,7 milioane de pensionari din România. Toate pensiile vor fi recalculate, folosind o nouă formulă. Nu vor exista pensii mai mici după recalculare, au garantat guvernanții.

Scandal în comisiile reunite ale Senatului. Amendamentele opoziției la Legea pensiilor au fost respinse

Anterior, Legea pensiilor primise raport de admitere în comisiile reunite de Buget-Finanţe şi Muncă ale Senatului.

Au fost 18 voturi pentru, un vot împotrivă şi opt abţineri. Amendamentele depuse de politicienii din opoziţiei nu au fost admise astăzi.

Discuțiile din comisiile reunite nu au fost deloc liniștite. Ȋntreg scandalul între cei de la putere și din opoziție a durat peste trei ore.

USR a insistat că cei din coaliția de guvernare nu ar avea, de fapt, bani pentru majorarea pensiilor. Nici cei de la putere nu s-au lăsat mai prejos. Senatorul PSD Daniel Zamfir a criticat dur achizițiile realizate de cei din USR în cadrul PNRR.

Impactul majorării pensiilor în România

Despre subiectul impactului acestei măsuri a oferit detalii în Senat Marius-Ilie Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Este vorba despre 25 de miliarde de lei pentru anul 2024, spune acesta. Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, a completat cu informații despre impactul bugetar pentru 2025. Acesta ar fi de circa 33,1 miliarde de lei.

„Referitor la impact. Impactul suplimentar este de 25 miliarde lei, din care 15 miliarde necesar pentru indexarea valorii punctului de pensie cu 13,8, iar 10 miliarde pentru recalcularea care se va aplica de la 1 septembrie.

Referitor la aplicaţia informatică, după ce va fi promulgată legea, va fi contractată şi această aplicaţie informatică pentru a putea face recalcularea şi punerea în aplicare a acestei legi.

Până la 1 septembrie. La 1 septembrie vor primi noile taloane de pensie. În 2024, ne încadrăm în ţina de 9,4”, a precizat secretarul de stat Marius-Ilie Stanciu.

Vă reamintim că Guvernul a adoptat săptămâna trecută legea care va conduce la majorarea pensiilor pentru cei peste 4,7 milioane de beneficiari, prin intermediul unui proces de recalculare. Această creștere va fi implementată în două etape distincte. Prima etapă va avea loc la 1 ianuarie 2024, când punctul de pensie va fi majorat cu 13,8%.

Ulterior, începând cu 1 septembrie 2024, pensiile vor fi crescute în conformitate cu recalculările, care vor fi efectuate pe baza unei noi formule de calcul. Proiectul mai include și un prag minim de contribuție la sistemul de pensii (15 ani) și alinierea vârstei de pensionare între femei și bărbați la 65 de ani.

„Este foarte important ca românul să știe că vom avea creșteri ale pensiilor poate și cu 1%, poate și cu 80%, depinde, fiecare pensionar este unic, fiecare are propriile date cu privire la punctele de stabilitate, la punctele de contributivitate și punctele asimilate.

Dar, este important ca românii să știe că în urma recalculării niciun român nu va pierde. Se va menține cuantumul cel mai favorabil. Și cel mai important este faptul că vom avea la muncă egală pensii egale”, spunea recent Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii (PSD).