Casa de Pensii a făcut anunțul chiar acum! Președintele instituției a venit cu vești importante în ceea ce privește perioada de timp până la pensionare, dar și referitor la uniformizarea vârstei de pensionare la femei.
Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a venit cu mai multe informații în ceea ce privește perioada de timp pe care românii trebuie să o lucreze pentru a se încadra vârsta de pensionare.
Daniel Baciu a fost întrebat la Antena 3 dacă românii care aleg pensionarea opțională la vârsta de 70 de ani vor beneficia de facilități fiscale, iar răspunsul a fost unul cât se poate de simplu. Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) spune că acest lucru va fi reglementat de către noua lege a pensiilor.
De asemenea, președintele CNPP a reamintit că vârsta standard de pensionare la momentul actual, în România, este de 65 de ani, subliniind că nu crede că cineva dorește să mărească această vârstă, decât opțional.
„Asta va fi reglementată în noua lege a pensiilor. În momentul de faţă vârsta standard de pensionare în România este 65 de ani. Nu cred că se urmărește ca aceasta vârstă să crească decât opțional. Este şi prevedere în momentul asta în codul administrativ”, a spus Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii.
Uniformizarea vârstei de pensionare la femei
Președintele Casei Naționale de Pensii (CNPP) a vorbit și despre uniformizarea vârstei de pensionare la femei, amintind că acest lucru se va face până în anul 2035.
De asemenea, Daniel Baciu a mai spus că se dorește o creștere lină pentru a nu afecta direct anumite categorii de pensionare.
„Se încarcă o eșalonare a vârstei de pensionare. Dacă se va hotărî lucrul acesta, se va face eșalonat, creșterea să fie foarte lină şi să nu afecteze într-un mod frontal anumite categorii de pensionare”, a mai spus Daniel Baciu în cadrul emisiunii „Decisiv” de la Antena 3.
Ce se întâmplă cu punctul de pensie
Anterior, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a explicat că procesul de recalculare trebuie făcut în baza unei noi legi a pensiilor.
„Dacă acest proces de evaluare se finalizează, procesul de recalculare trebuie făcut în baza unei noi legi a pensiilor. Deci, legea trebuie întâi aprobată, publicată în Monitorul Oficial, după aceea va trebui să elaboram și norme de aplicare a noii legi a pensiilor și după aceea avem baza legislativă, în baza căreia facem recalcularea.
Ulterior se face și procesul de recalculare. (…) Este prematur să spunem ce se va întâmpla în 2024”, a declarat Daniel Baciu.