Se schimbă legea pensiilor! Oamenii care aleg pensia anticipată vor fi penalizați
Se schimbă legea pensiilor! Potrivit noului proiect de lege, stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani.
Noul proiect de lege prevede, însă, și un sistem de penalizare pentru pensiile anticipate.
„La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 01 ianuarie 2018, în baza prevederilor art. 6 alin. (2) din Legea nr. 263/2010, ale OUG nr. 163/2020 precum și ale art. 6 alin. (2) și alin. (3) din prezenta lege.
Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.
La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută mai sus nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.
La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării și, după caz, prin adăugarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare ori în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate precum și adăugarea perioadelor prevăzute la art.58 alin (2).
Beneficiarul unei pensii anticipate poate opta pentru pensie de invaliditate în situația afectării capacității de muncă”, prevede proiectul de lege.
Despre pensiile anticipate
În curând, pensia anticipată se va cuveni persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. În plus, pensia anticipată va fi disponibilă și pentru cei care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la cinci ani.
Un alt aspect notabil al proiectului de lege este faptul că la stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se vor lua în considerare perioadele asimilate în care:
- persoana a beneficiat de pensie de invaliditate;
- persoana a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar;
- persoana a satisfăcut serviciul militar.
Această modificare are scopul de a asigura că toate perioadele de cotizare relevantă sunt luate în considerare în procesul de acordare a pensiei anticipate, garantând astfel drepturile corecte pentru beneficiari.
Cuantumul pensiei anticipate
Cuantumul pensiei anticipate se va stabili din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă:
- prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare;
- cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.
Această metodă de calcul asigură transparență și echitate în ceea ce privește valoarea pensiilor anticipate. Astfel, va oferi oamenilor o înțelegere clară a modului în care vor fi calculate veniturile lor după pensionare.