Legea pensiilor. Perioadele asimilate stagiilor de cotizare care nu mai sunt luate în calcul

pensie, pensii, pensionari, Legea pensiilor

SURSA FOTO: Dreamstime

Modificări importante în Legea pensiilor. Pensiile din România suferă modificări semnificative, care vor intra în vigoare din această toamnă, potrivit Legii 360/2023. Ce se întâmplă cu perioadele asimilate stagiilor de cotizare?

Legea pensiilor. Unele prevederi din acest act normativ, cum ar fi indexarea pensiilor, sunt deja în aplicare din ianuarie. Cu toate acestea, cele mai notabile schimbări vor avea impact începând cu toamna acestui an.

Publicată în Monitorul Oficial pe 6 decembrie 2023, Legea pensiilor a fost adoptată de Parlament în noiembrie. Ea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Aceasta se aplică retroactiv din 1 ianuarie 2024. Anumite dispoziții au intrat în vigoare încă de la începutul anului. Majoritatea se vor implementa, însă, din luna septembrie.

Legea pensiilor a venit cu schimbări importante

Un aspect esențial al noii legi este creșterea pensiilor cu 13,8% începând cu 1 ianuarie 2024. Recalcularea lor va avea loc în luna septembrie a aceluiași an. Punctul de pensie va atinge astfel valoarea de 2.032 lei.

Un alt element important al schimbărilor aduse de lege este stabilirea unei vârste de pensionare identice pentru femei și bărbați și anume 65 de ani. Introducerea acestei modificări urmează să se facă gradual.

Totodată, pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă, se va impune un stagiul minim contributiv de cotizare de 15 ani. Aceste modificări aduc schimbări semnificative în sistemul de pensii. Ele merită să fie atent urmărite de românii care sunt sau vor fi afectați de aceste reglementări.

Legea pensiilor vine cu multe modificări/SURSA FOTO: Dreamstime

Principalele modificări pentru pensionari

Principalele modificări introduse de noua lege a pensiilor includ:

  • Adoptarea unei noi formule de calcul, fundamentată pe numărul de puncte acumulate de fiecare beneficiar în concordanță cu principiul contributivității;
  • Stabilirea unei vârste standard de pensionare la 65 de ani, aplicabilă atât femeilor, cât și bărbaților;
  • Impunerea unui stagiul minim de cotizare de 15 ani, cu un stagiul complet de cotizare contributivă de 35 de ani;
  • Reducerea vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în cazul celor cu handicap sau pentru cei care au depășit stagiul complet de cotizare;
  • Recompensarea cu puncte suplimentare pentru vechime pentru cei cu un stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani;
  • Normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035.

500.000 de pensionari au venituri lunare peste 4.000 de lei

În urma indexării pensiilor cu 13,8% în ianuarie, se estimează că aproape un miliard de euro vor ajunge în buzunarele românilor care primesc deja pensii mai mari de 4.000 de lei net. Această majorare a avut ca rezultat o creștere medie de 800 de lei pentru fiecare pensie de 4.000 de lei net, apropiată de salariul mediu net pe țară.

La sfârșitul anului 2023, în România existau 500.000 de pensionari cu venituri lunare peste 4.000 de lei. Aceștia au beneficiat de creșterea veniturilor cu 13% începând cu 1 ianuarie.

Ce se întâmplă cu perioadele asimilate stagiilor de cotizare

Legea pensiilor, intrată în vigoare de la 1 septembrie, aduce schimbări semnificative în ceea ce privește perioadele asimilate stagiilor de cotizare. De exemplu, din lista actuală a perioadelor asimilate, dispar cele în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate. Noua lege extinde definiția perioadelor asimilate. Ea include perioadele în care nu s-au datorat sau plătit contribuții de asigurări sociale, considerate echivalente stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, arată avocat.net.

Printre schimbările aduse de lege se numără:

  • Normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035.
  • Modificări în lista perioadelor considerate asimilate. Este vorba, eliminarea perioadelor în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.
  • Extinderea definiției perioadelor asimilate, incluzând studii universitare, serviciul militar, indemnizații de asigurări sociale și concedii pentru creșterea copilului.

Este important de menționat că perioadele asimilate se valorifică doar dacă nu se suprapun cu alte stagii de cotizare și sunt utilizate pentru obținerea unei categorii de pensie în conformitate cu prevederile noii legi.