Amendamentele la legea pensiilor speciale vor fi depuse în Parlament
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni despre modificările la legea pensiilor speciale că astăzi se vor depune amendamentele în Parlament şi că acum se aranjează, specialiştii din cadrul Ministerului Muncii cu specialiştii din cadrul Comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor, pe tehnică legislativă. Despre pragul de impozitare pentru pensiile speciale, el a precizat că va fi în jur de 30%.
„Astăzi se vor depune amendamentele în Parlament, acum se aranjează, specialiştii din cadrul Ministerului Muncii cu specialiştii din cadrul comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor, cred că în jumătate de oră le termină. Am fost şi la Parlament să discutăm cu comisia tehnică, pe tehnică legislativă. Cred că în următoarele ore le veţi vedea depuse”, a anunţat ministrul Muncii.
Întrebat dacă pragul va fi mai mare de 15%, ministrul a spus: „Haideţi să vedem aranjarea. Va fi publică într-o jumătate de oră, o oră. Lăsaţi-i să le aranjeze pe tehnică legislativă. Spre 30% (impozitul, n.r.). Exact despre acest prag şi despre condiţionalităţi se discută acum”, a afirmat Budăi.
Proiectul ar putea fi declarat neconstituțional
Ministrul Muncii a întârziat trimiterea amendamentelor în Parlament. Marius Budăi a promis că va trimite până pe 25 mai amendamentele privind reforma pensiilor speciale. Deputați de la mai multe partide au precizat pentru Libertatea că amendamentele promise nu au ajuns în Camera Deputaților.
„Amendamentele au fost făcute. În acest moment se transpun și pe tehnica legislativă. Cred că luni vor fi gata și vor fi depuse în Parlament”, a declarat ministrul muncii, Marius Budăi, pentru Libertatea, întrebat de ce nu au fost trimise la timp amendamentele.
Surse din coaliție au declarat pentru Libertatea că există „șanse foarte mari” ca proiectul care urmează să fie votat în Parlament să fie declarat neconstituțional.
Alte două tentative de a elimina și impozita pensiile speciale s-au lovit de Curtea Constituțională, care le-a declarat în dezacord cu Legea fundamentală. Cu toate acestea, proiectul va fi adoptat pentru „a nu se da sentimentul că PSD și PNL nu vor să elimine pensiile speciale”.
Proiectul privind reforma pensiilor speciale a fost trimis în decembrie 2022 în Parlament și ar fi fost criticat chiar în interiorul PSD în mai multe ședințe de partid.